Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako se gaji praziluk i kada je najbolje vrijeme za to?

Kako se gaji praziluk i kada je najbolje vrijeme za to?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ovo povrće ima umjerene potrebe za toplotom i najbolje raste u jesen, kada su temperature između 15 i 20 stepeni.

Praziluk ne može da se gaji bez navodnjavanja, zaliva se i do dvadeset puta u toku vegetacije. Zahtjeva plodna zemljišta i najkvalitetniji je praziluk proizveden u riječnim dolinama. Najbolje je ako se gaji iz rasada , koji se sije krajem marta ili početkom aprila, a rasađuje se početkom jula, izuzetno i u septembru. Gaji na parcelama na kojima je bila zelena salata jer je ona dobar predusjev.

Pročitajte: Kakve uslove treba obezbjediti praziluku da bi dobro uspijevao

Praziluk je povrće koje ima na početku vegetacije velike zahtjeve. Zemljište se poslije uklanjanja predhodnog usjeva pođubri stajnjakom, poore i treba da odstoji 7-10 dana. Prije rasađivanja se obilno zalije. Sadi se u trake od po pet redova u niske leje ili brazde u zavisnosti od načina zalivanja.

Kvalitetan rasad treba da ima tri-četiri prava lista i čvrsto lažno stablo debljine olovke. Sadi se ručno , sadiljkama, najčešće na razmak 20×20 ili 25×15 cm. U slučaju da se sadi u brazde , predhodno treba “izvući” brazde, jer se u njih rasad sadi do zelenih listova. Najvažniji posao je zagrtanje, da bi se dobilo što duže i kvalitetnije bijelo stablo.

Izvor: PSSS

PROČITAJTE:

Proizvodnja sjemena CRNOG LUKA

Kako da uzgojim VEĆE glavice LUKA?

Zašto neki luk ima cvijet, a neki ne?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI