Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvo5 razloga ZAŠTO paradajz CVJETA ali nema PLODA

5 razloga ZAŠTO paradajz CVJETA ali nema PLODA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrlo je frustrirajuće kada imate cvijet paradajza, ali nema ploda.

Ovo je pet razloga zašto paradajz slabo cjveta ili mu opada plod:

1. PREVIŠE AZOTA

Ako tokom vegetacije pradajzu dodajte previše često đubrivo koje u svom sastavu sadrži više azota N onda ćete imati biljke koje će imaju veliku zelenu masu (lišće), a manje cvijeta i ploda.

Paradajz je biljka koja zahtijeva pažnju tokom đubrenja te pored azota mora imati i druge elemente kao što su FOSFOR I KALIJUM ali i mirkoelemente koji su svakako potrebini za bolji rast.

U fazi cvjetanja smanite količinu azota, a dodajte više fosfora.

Preporuke za prihranu paradajza i paprike kroz sistem kap po kap

2. NEDOVOLJNO OPRAŠIVANJE

Prvo što treba razmotriti je koliko lako oprašivači tj. insekti mogu doći do vaših usjeva. Paradajz je samooplodan, što znači da se svaki cvijet može sam oprašiti. Ipak, prisustvo pčela i / ili vjetra dramatično poboljšava oprašivanje.

Bumbari su u tome posebno dobri. Dok upotrebljavaju svoje leteće mišiće tj.krila oni proizvode niske vibracije te doslovno otreskuju polen bez pada, omogućavajući mu da se spusti na stigmu (tučak) – ženski dio cvijeta koji ulovi polen.

Ako uzgajate paradajz u plasteniku ili tunelu od polietilena, možda bi bilo vrijedno razmotriti imaju li insekti koji oprašuju jednostavan pristup biljkama. Otvorite vrata i ventilacijske otvore, što će takođee pomoći da se stvori dobar protok zraka, održavajući temperaturu, a samim time smanjiti rizik od bolesti.

POSTOJE JOŠ NEKI NAČINI VJEŠTAČKOG OPRAŠIVANJA PARADAJZA A TO MOŽETE PROČITATI NA LINKU ISPOD

Ručno oprašivanje paradajza: Da svaki cvijet postane plod!

3. PREVISOKE TEMPERATURE

Paradajz je toploljubiva biljka, ali previsoke temperature koje ga zadese, posbeno nakon hladnijeg i kišovitog kraja maja i početka juna, ne idu na ruku oplodnji.

Osim toga, naglo zatopljenje je preveliki stres za ovu biljku.

Naime, optimalna dnevna temperatura za rast i razvoj ploda je 20-25°C.

Visoke temperature, pogotovo kad su praćene niskom relativnom vlažnošću zraka, sprječavaju zametanje ploda i često su uzrok otpadanja cvjetova.

Kada temperature dostignu više od 35°C, rast biljke i zametanje plodova u potpunosti prestaju. Sitnije sorte su otpornije na ovu pojavu dok se kod sorti koje dolaze iz hladnijih dijelova svijeta odbacivanje ploda može dogoditi već kod temperatura višim od 30°C.

4. NEDOSTATAK VODE

Ključ zdravih biljaka paradajza je da ih nikada ne pustite da se osuše ili preplave, već da zemlja ostane ravnomerno vlažna. Možete pomoći biljkama da zadrže vlagu dodavanjem organskog malča i komposta oko baze biljke.

Dakle, u fazi cvjetanja potrebno je redovno zalijevanje, barem svakih nekoliko dana, a vlagu će pomoći zadržati malčiranje oko biljki. Važno je zalijevati uz samo stabljiku, a na po lišću.

Koliko je potrebno ZALIVATI PARADAJZ

5. MANJAK SVJETLOSTI

Manje svjetla takođe može uzrokovati opadanje plodova. Paradajz zahtijeva od šest do osam sati sunca kako bi mogao cvjetati, a onda i dati plod. Zato je važno saditi ih na sunčana mjesta u vrtu.

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI