Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako da uzgojim VEĆE glavice LUKA?

Kako da uzgojim VEĆE glavice LUKA?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako da uzgajam veće glavice luka? Da li samo da čekam duže do va]enja luka? Ovo su česta pitanja sa kojima se susrećemo.

Da bi vaš luk bio krupan i sočan potrebno je da mu obezbijedte optimalne uslove razvoja.

TEMPERATURA

U toku rasta i razvoja crni/crveni luk ima različite ali umjerene zahtjeve prema toploti. Nicanje započinje već na temperaturi od 2 do 3 ºC, ali je optimum oko 22 ºC.

Za cjelokupan rast biljke u prvom periodu vegetacije  neophodno je da rast korijena protiče pri nižim temperaturama do 10 ºC. U periodu intezivnog rasta listova optimalna temperatura je oko 20 ºC. Temperatura iznad 30 ºC u početku ubrzava rast, posle ga zaustavlja, ali u cjelini pri visokoj temperaturi slabiji je rast listova, a temperature preko 25 ºC ubrzavaju zrenje lukovice.

VODA

Crni luk ima mali transpiracioni kapacitet, što je uslovljeno oblikom lista i voštanom prevlakom na listu. Međutim, zbog relativno slabo razvijenog korijnovog sistema, crni luk zahtjeva dobru vlažnost površinskog sloja zemljišta.

Nedostatak vode u ovo sloju zemljišta u periodu intezivnog porasta biljke dovodi do zaostajanja rasta i smanjenja kvaliteta lukovice.

Najveće zahtjeva za vodom luk ima u periodu nicanja do faze intezivnog obrazovanja listova, dok se njegovi zahtjevi smanjuju ka fazi zrenja.

ZEMLJIŠTE

Crni luk najbolje uspijeva na strukturinim , srednje lakim i srednje teškim zemljištima. Teška zemljišta posebno sa visokim nivoom podzemne vode, ne odgovaraju za uzgoj luka jer negativno djeluju na rast lukovice.

PLODORED

Luk ne podnosi gajenje u monokulturi (gajenje luka svake godine na istoj parceli).

U plodoredu dolazi na drugo mjesto iza kultura kao što su paradajz, paprika, kupus, krastavac, a dobar je kao predkultura za svo povrće.

ĐUBRENJE

Crni luk se odlikuje povećanim potrebama za hranivima.

Kako je sjetva u rano proljeće, obrada tla počinje u jesen. U osnovnoj gnojidbi koristi se 600-800 kg NPK u korist azota i kalijuma, a 0,5 vrijednost fosfora (sve ovisi o analizi tla). Potrebno je tanjiranje (zatvaranje brazde). Prije sjetve unijeti još 300-400 kg NPK 7:14:21. Obrada tla sjetvospremačem mora biti vrlo kvalitetna, bez mikrodepresija. Prihranjivanje se vrši i do dva puta i to u fazi 3 lista do 100 kg/ha KAN-a u fazi stvaranja glavica te treba biti oprezan s dušikom jer isti produžava vegetaciju i utječe na kvalitetu lukovice.

Izvor: AgroSavjet

Pročitajte još:

Plamenjača luka – simptomi i zaštita

Žućenje listova luka: Uzrok i spriječavanje

Zašto neki luk ima cvijet, a neki ne?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI