Subota, 27 Novembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako da uzgojim VEĆE glavice LUKA?

Kako da uzgojim VEĆE glavice LUKA?

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Kako da uzgajam veće glavice luka? Da li samo da čekam duže do žetve? Ovo su česta pitanja sa kojima se susrećemo.

Da bi vaš luk bio krupan i sočan potrebno je da mu obezbijedte optimalne uslove razvoja.

TEMPERATURA

U toku rasta i razvoja crni/crveni luk ima različite ali umjerene zahtjeve prema toploti. Nicanje započinje već na temperaturi od 2 do 3 ºC, ali je optimum oko 22 ºC.

Za cjelokupan rast biljke u prvom periodu vegetacije  neophodno je da rast korijena protiče pri nižim temperaturama do 10 ºC. U periodu intezivnog rasta listova optimalna temperatura je oko 20 ºC. Temperatura iznad 30 ºC u početku ubrzava rast, posle ga zaustavlja, ali u cjelini pri visokoj temperaturi slabiji je rast listova, a temperature preko 25 ºC ubrzavaju zrenje lukovice.

VODA

Crni luk ima mali transpiracioni kapacitet, što je uslovljeno oblikom lista i voštanom prevlakom na listu. Međutim, zbog relativno slabo razvijenog korijnovog sistema, crni luk zahtjeva dobru vlažnost površinskog sloja zemljišta.

Nedostatak vode u ovo sloju zemljišta u periodu intezivnog porasta biljke dovodi do zaostajanja rasta i smanjenja kvaliteta lukovice.

Najveće zahtjeva za vodom luk ima u periodu nicanja do faze intezivnog obrazovanja listova, dok se njegovi zahtjevi smanjuju ka fazi zrenja.

ZEMLJIŠTE

Crni luk najbolje uspijeva na strukturinim , srednje lakim i srednje teškim zemljištima. Teška zemljišta posebno sa visokim nivoom podzemne vode, ne odgovaraju za uzgoj luka jer negativno djeluju na rast lukovice.

PLODORED

Luk ne podnosi gajenje u monokulturi (gajenje luka svake godine na istoj parceli).

U plodoredu dolazi na drugo mjesto iza kultura kao što su paradajz, paprika, kupus, krastavac, a dobar je kao predkultura za svo povrće.

ĐUBRENJE

Crni luk se odlikuje povećanim potrebama za hranivima.

Kako je sjetva u rano proljeće, obrada tla počinje u jesen. U osnovnoj gnojidbi koristi se 600-800 kg NPK u korist azota i kalijuma, a 0,5 vrijednost fosfora (sve ovisi o analizi tla). Potrebno je tanjiranje (zatvaranje brazde). Prije sjetve unijeti još 300-400 kg NPK 7:14:21. Obrada tla sjetvospremačem mora biti vrlo kvalitetna, bez mikrodepresija. Prihranjivanje se vrši i do dva puta i to u fazi 3 lista do 100 kg/ha KAN-a u fazi stvaranja glavica te treba biti oprezan s dušikom jer isti produžava vegetaciju i utječe na kvalitetu lukovice.

Izvor: AgroSavjet

Pročitajte još:

Plamenjača luka – simptomi i zaštita

Žućenje listova luka: Uzrok i spriječavanje

Zašto neki luk ima cvijet, a neki ne?

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno