Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZašto neki luk ima cvijet, a neki ne?

Zašto neki luk ima cvijet, a neki ne?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da bismo dobili odgovor na ovo pitanje moramo da razumijemo životni ciklus luka.

Luk je dvogodišnja biljka i ne formira sjeme sve do svoje druge godine.

Tokom prve godine, lišće prikuplja energiju kroz fotonistezu i koristi je za razvoj lukovice pod zemljom. Dok jesen polako prolazi, lišće se suši i luk ulazi u fazu mirovanja.

Luk obično beremo krajem njegove prve godine, kada lišće počinje da žuti. Ali, ako se ostavi u zemlji, lukovice će opstati tokom cijele zime, a na proljeće će ponovo da krenu novi listovi i novi korijen.

Prolazeći kroz kompletan ciklus rasta u svojoj drugoj godini, luk kreira stabljiku sa cvijetom u obliku kugle, u kojem daje seme.

Kako vrijeme može da prevari luk da cvjeta ranije?

Ako je vrijeme toplo tokom ranih faza, sadnice luka će intezivno da rastu dok ih hladno vrijeme ne uspori. Ukoliko se iznenada dogodi hladnoća, luk će da naraste do dovoljne veličine za može da iznese cvjetanje naredne godine i otići će ranije u fazu mirovanja.

Ako se vrijeme opet proljepša, a zatim lagano pređe u zimuluk može da se zbuni i to da doživi kao da je prošao kroz još jednu rastuću sezonu. Baš kako su i programirani da rade u svojoj drugoj godini života, pripremiće sjeme sledećeg proljeća za narednu generaciju luka.

Nije sve izgubljeno nakon cvjetanja luka

Kada luk počne da cvjeta, lukovica prestaje da raste. Čvrsta stabljika prodire do lukovice. Savijanje ili odsecanje stabljike cvijeta neće pokrenuti razvoj lukovice.

Međutim, luk koji je procvetao i dalje je jestiv. Potrebno je ukloniti lišče i stabljiku sa cvijetom, a luk pojesti u narednih nekoliko mjeseci.

Takođe, cvijet je jestiv, a možete ga pomješati sa maslinovim uljem ili sirćetom ili koristiti kao predivan i veoma ukusan dekor tanjira.

Stabljika na kojoj raste cvijet, kao i sam cvijet imaju manje intezivan ukus luka. Kako je stabljika cvijeta dosta čvrsta odlično može da posluži kao hrskavi dodatak u sedviču, sirovoj salati ili je možete spremiti sa omletom.

Izvor: Garden Betty

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI