Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKako se riješiti smrdibuba prije nego što nam oberu paradajz

Kako se riješiti smrdibuba prije nego što nam oberu paradajz

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Već nekoliko godina unazad, smrdibuba je jedna od najgorih štetočina u bašti. Ko se bavi uzgojem voća i povrća sigurno je imao prilike da ih vidi na djelu.

Čini se da najviše strada paradajz, mada ni ostalo povrće i voće nije pošteđeno. Nekako se taj prvi dio ljeta i pregura bez njih, a već od druge polovine jula kreće najezda. Samo čekaju sazrijevanje plodova, a onda isisavaju sok. Uzrokuju oštećenje plodova i nanose nam veliku štetu.

Prskanje protiv smrdibuba

Za mnoge upotreba hemijskih insekticida ne dolazi u obzir u bašti. Oni koji su ih koristili, primjetili su da smrdibube brzo razvijaju otpornost na te preparate, pa ih treba često mijenjati. Od prirodnih preparata mogu se koristiti nim ulje, duvan i slana voda za prskanje. Međutim, sve ovo ima ograničeno dejstvo i neće potpuno uništiti smrdibube. Veće koncentracije ovih preparata bolje djeluju, ali pitanje je koliko će spaliti vaše biljke.

Pročitajte: Smrdibube ne biraju usjeve – Da biste ih suzbili spriječite polaganje jaja

Prirodni neprijatelji

Bubamere jedu jaja smrdibuba. Ako ste vidjeli bubamare na paradajzu, moguće je da su smrdibube već položile jaja. Za odrasle insekte smrdibuba pauci su terminatori. E sad, kad bi mogli u baštu da dovedemo dovoljno bubamara i paukova, to bi bilo dobro. Živina jede smrdibube, ali ako se pusti u baštu, može da nastrada i povrće.

Kulture koje ćemo žrtvovati

Poznato je da smrdibube mnogo vole paradajz i papriku, ali izgleda da još više vole blitvu. Od cvijeća im se dopada neven. Da bi spasili naš paradajz posijali smo oko njega blitvu i neven, pa neka se slade smrdibube, samo da paradajz ostave. Vidjećemo kako će se ova taktika pokazati.

Pročitajte: Kako se jeftino i sigurno otarasiti smrdibuba?

Ručno skupljanje smrdibuba

Smrdibube mogu da se skupljaju i ručno. Ponesite kanticu sa slanom vodom. Svako jutro i veče krenite po bašti i svaku smrdibubu koju vidite na povrću ubacite u kaniticu. Ovo bi trebalo da doprinese da se populacija smrdibuba u bašti smanji, ali definitivno ne može biti rješenje. Vizuelno izviđanje u bašti nije sasvim pouzdano i odnosi mnogo vremena.

Uzgoj paradajza u zatvorenom prostoru

Uzgoj paradajza u plasteniku se dobro pokazao i kad je zaštita od smrdibuba u pitanju. Tu je paradajz dosta zaštićen i nema problema sa ovim bubama kao na otvorenom. Jeste da ovo predstavlja investiciju, ali eto ko voli da uzgaja paradajz, treba da zna da se smrdibube slabo zavlače u plastenik.

Pročitajte: DOMAĆE SREDSTVO PROTIV SMRDIBUBA

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI