Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKakve uslove treba obezbjediti praziluku da bi dobro uspijevao

Kakve uslove treba obezbjediti praziluku da bi dobro uspijevao

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Praziluk je otporan na niske temperature. Optimalna temperatura za razvoj je između 18 i 20ºC. Sjeme niče na 2-3ºC. Mlade ukorijenjene biljke mogu podnijeti pod snijegom -12ºC pa i -15ºC, a odrasle izmrzavaju pri -8ºC.

Bez ošećenja podnosi jesenje mrazeve i slane pa se i gaji kao jesenja kultura.

Ima visoke potrebe za vlagom i uspješno se može gajiti samo uz redovno navodnjavanje. Neredovno navodnjavanje izaziva prekide u rastu biljke i smanjenje prinosa.

Praziluk je biljka dugog dana. Za svoje razviće traži dosta svjetlosti. Pri gajenju na zasjenjenim mjestima razvija tanka i duga stabla sa uzanim listovima. Najbolje uspjeva na dubokim strukturnim i plodnim zemljištima. Ne podnosi kisela zemljišta.

Usljed visoke potrebe praziluka za hranljivim materijama poželjno je da se šubri i stajnjakom i meneralnim đubrivima. Može se upotrijebiti i nedovoljno zgoreli stajnjak, a ako nema zgorelog rastura se 40-60 t/ha svježeg ili 20-30 t/ha zgorelog.

Mineralna đubriva bi trebalo dodati u sljedećim količinama: azota 60-80 kg, fosfora 80-100 kg i kalijuma 80 kg po hektaru. Fosfor i kalijum se unose prilikom pripreme zemljišta za sadnju. Azot po pravilu služi za prihranjivanje, mada se 1/3 ukupne norme može unijeti pred rasađivanje. Praziluk se prihranjuje 2-3 puta.

Navodi se u knjizi Gajenje povrća – Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka – Autori: Mr Živomir Miladinović; Dr Milan Damjanović; Dipl.inž.Stevan Brkić; Dr Živoslav Marković; Dr Dušan Stevanović; Mr Tatjana Sretenović – Rajičić; Mr Boguljub Zečević; Mr Radiša Đorđević; Mr Dragoljub Čorokalo; Dipl. inž. Ljiljana Stanković; Mr Milan Zdravković; Mr Jasmina Zdravković; Dr Nebojša Marinković; Dr Mirjana Mijatović; Mr Aleksa obradović; Dipl.inž. Milivoje Starčević; Dipl.inž. Branislav Milić; Dipl.inž. Vesna Todorović.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

PRAZILUK JE LIJEK – Evo zašto bi trebalo da ga jedete svaki dan

Uzgojite savršen PRAZILUK na potpuno prirodan način

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI