Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKoliko je paprici potrebno vode

Koliko je paprici potrebno vode

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proizvodnja paprike, bilo iz rasada ili direktnom sjetvom sjemena, ne može se ni zamisliti bez navodnjavanja. Korjenov sistem paprike je relativno slabo razvijen, a dobro je razvijen nadzemni dio biljke, zbog čega paprika zahtjeva intenzivno navodnjavanje. U ovom tekstu možete pročitati koliko je paprici potrebno vode.

Paprika spada u grupu povrća koje slabo usvajaju vodu, a rasipnički je troše su sa slabo razvijenim korjenom, a dobro razvijenom lisnom masom (kupusnjače, paprika, salata). Potrebe paprike za vodom se povećavaju kako biljka raste. Vrlo je osjetljiva na vodni stres u toku cijelog perioda vegetacije. Na deficit vode naročito je osijetljiva u fazi cvijetanja i plodonošenja. Isto tako je osijetljiva na preobilnu vlažnost i slabu aeraciju zemljišta. Ukupne potrebe paprike za vodom variraju u širokom rasponu.

U našim agroekološkim uslovima potrebe paprike za vodom u toku vegetacije su 530–630 mm. Poslije rasađivanja obavlja se prvo navodnjavanje, a drugo 5–7 dana kasnije i to prilikom popunjavanja praznih mjesta sa manjim zalivnim normama. Zalivni režim može se primenjivati prema vlažnosti zemljišta, gdje je tehnički minimum za papriku 80% od PVK.

Pri određivanju količine vode, mora se uzeti u obzir dubina pružanja korjenovog sistema. U početnim fazama rasta masa korjena je na dubini 10–12 cm, što zahteva i manju zalivnu normu, a kasnije se korjen spušta na 25–30 cm, što zahtjeva i veću zalivnu normu. Temperatura vode je takođe važna i treba da je 18–25°C.

Dnevna potrošnja vode se kreće od 3 do 6 mm. Prosječno u našim uslovima treba izvesti 8–12 zalivanja u toku vegetacije, pri čemu treba u proseku oko 250–400 mm vode. Najčešći oblik navodnjavanja kod nas jeste vještačka kiša. Za ovaj vid navodnjavanja treba koristiti fine rasprskivače kako ne bi došlo do povrjede biljaka, a pri korišćenju suviše grubih rasprskivača (topova) dolazi do povrede biljaka i sabijanja zemljišta. Bolji načini zalivanja od veštačke kiše jesu potapanje, vadama (paprici ne odgovara kvašenje preko lišća), a najbolji je svakako sistem „kap po kap“, naravno uz veće ulaganje.

Izvor: Domaćinska kuća

PROČITAJTE:

Početničke greške u baštovanstvu

Krastavac na otvorenom polju: Njega u maju

Pravilno skidanje ZAPERAKA i PINCIRANJE paprike

Koliko je potrebno ZALIVATI PARADAJZ

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI