Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSpremite se za vrele ljetne dane - Kako da uštedite na vodi...

Spremite se za vrele ljetne dane – Kako da uštedite na vodi za zalivanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Srećom, postoje alternativni i ekološki prihvatljivi načini da osigurate zdrav rast i razvoj svojih biljaka bez uključivanja prskalica ili baštenskog crijeva za zalivanje. Evo i kako.

Hvatajte kišnicu

Kiša koja bez prestanka pada već danima sigurno nije pozitivno iskustvo, ni za nas, ni za biljke. Ali, ovu situaciju možemo pametno da iskoristimo, a posebno velike pljuskove. Svu burad koju imate, a neće vam trebati u narednom periodu, možete da angažujete na skupljanju kišnice. Ako nemate burad – kupite, jer će vam se višestruko isplatiti kada dođu vreli ljetnji talasi.

Kišnica može da se koristi gotovo za sve, od zalivanja organske bašte do pranja automobila. Burad prekrijte sitnijom mrežom kako ne bi upadali insekti i prljavština.

Zalivajte biljke rano ujutro

Možda vam se čini kao dobra ideja da zalivate biljke predveče, možda ste tako navikli. Odmah da kažemo da zalivanje uveče nije pogrešno, ali je bolje ujutro. Ako želite da sačuvate vodu tokom ljeta, razmislite da zalivate svoju organsku baštu između 6-6.30 sati ujutru.

Naime, ljeto je poseban period, jer se sve ugrijje tokom dana i nema puno vremena da se ohladi do večernjih sati. Jutarnjim zalivanjem smanjuje se količina vode koja će da ispari, jer su se tokom noći koliko-toliko ohladili zemlja, vazduh i biljke, čime se osigurava da povrće i cvijeće usvoje vodu koja im je neophodna da prežive tokom vrelog dana. Zalivajte baze biljaka, nikako po lišću. Još jedna benefit jutarnjeg zalivanja bi bila odsustvo komaraca.

Skupljajte „kuhinjsku“ vodu

Prosto je nevjerovatno koliko vode bacimo, a da nismo toga ni svjesni. Sakupljanje vode iz kuhinje je još jedan način da se osigura da vaš organski vrt dobija obilnu zalihu vode tokom vrućih ljetnjim mjeseci. Ako imate dvorišnu česmu, postavite kantu ispod, kako bi voda kojom perete povrće za pripremu obroka punila kantu. Vodu prespite u bure. Nećete vjerovati koliko se vode nakupi ovim putem.

Moguće je reciklirati i vodu od kupanja, ali to traži malo više angažovanja. Ipak, ukoliko se za to odlučite, nemojte koristiti kupke ili šampone. Možete koristiti Epsom so, koja je pomaže da se opustite u kadi, tako što smiruje bolne mišiće baštovana, opušta vratne mišiće, a pomaže biljkama da budu zdravije i jače.

Upotreba vode iz akvarijuma

Ako imate rezervoar za ribu ili akvarijum u kući, ne bacajte staru vodu prilikom njegovog čišćenja. Umjesto toga, prebacite ga u kantu i upotrijebite za zalivanje biljaka. Ona je veoma korisna za sobne biljke i organske bašte jer sadrži nitrate koji mogu da pomognu biljkama da bolje rastu. Korišćenje vode iz akvariju je takođe sigurniji način za prihranu vrta, jer sadrži hranljive materije koje mogu da prođu kroz drenažne sisteme i vodene puteve u zemlji.

Izvor: Organic growers school

PROČITAJTE:

Pravilno zalivanje CRNOG LUKA za veći prinos

Kakva VODA je najbolja za ZALIVANJE povrća?

Evo šta još možete posijati u junu!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI