Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoProizvodnja sjemena CRNOG LUKA

Proizvodnja sjemena CRNOG LUKA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proizvodnja sjemena crnog luka može se obaviti na tri načina: u trogodišnjem, dvogodišnjem i jednogodišnjem ciklusu.

TROGODIŠNJI CIKLUS

On se bazira na klasičnoj proizvodnji luka iz arapdžika. U prvoj godini proizvodi se arpadžik, u drugoj iz arpadžika izvodnice, iz kojih se u trećoj godini proizvodi sjeme. Ovaj način preporučuje se za proizvodnju visokih kateogrija sjemena (superelita, elita) s obzirom na mogućnost višekratnog sortnog čišćenja i kontrole zdravstvenog stanja sadnog materijala.

DVOGODIŠNJI CIKLUS

Zasniva se na proizvodnji izvodenica dirktnom sjetvom (prva godina), čija se sadnja obavlja u jesen ili proljeće druge godine, radi dobijanja sjemena. Ovaj način proizvodnje treba primjenjivati samo kod sorti koje su namijenjene za gajenje direktno iz sjemena.

Kod sorti koje se gaje iz arpadžika primjenjuje se trogodišnji ciklus.

JEDNOGODIŠNJI CIKLUS

Ovaj ciklus nazvan je po tome što cjelokupna proizvodnja traje oko 12 mjeseci. Međutim proizvodnja se odvija u toku dvije godine, jer se sjetva obavlja u julu jedne, a berba sjemena tokom avgusta sljedeće godine.

Prilikom izbora određenog načina proizvodnje mora se imati u vidu, prije svega, sorta (za koji način proizvodnje je namijenjena) i ekološki uslovi, odnosno mogućnost primjene određenih agrotehničkih mjera.

Izvor: AgoSavjet

PROČITAJTE:

Kada je pravo vrijeme da vadite bijeli luk

Riješite se štetočina i bolesti na vašem povrću pomoću luka i maslačka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI