Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvo6 grešaka koje sigurno pravite u svom vrtu, a niste svjesni

6 grešaka koje sigurno pravite u svom vrtu, a niste svjesni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svaki se vrtlar trudi svojim biljkama pružiti najbolje uslove za rast biljaka i njihov razvoj, ali u svoj želji da učinite najbolje za svoje biljke, događaju vam se greške kojih niste svjesni. Otkrijte gdje griješite i nemojte greške ponavaljati. Pripremili smo vam 6 najčešćih grešaka s kojima se vrtlari susreću, a najčešće ih nisu svjesni.

Ne testirate zemlju

Ako ne znate kakvu zemlju imate, ne možete ispravno tretirati svoju zemlju i biljke u njoj. Postoje načini kako obogatiti kvalitetu zemlje, ali nema potrebe da koristite sve ako vaša zemlja već ima određena dobra svojstva. Zapravo je bacanje novca bogatiti nečim što zemlja ima obilato u sebi. Riješite joj problem koji ima. Zato prvo saznajte kakav joj je pH, njene nutritivne vrijednosti, drenažu, strukturu pa tek onda djelujte tamo gdje je potrebno.

Sadite previše na malom prostoru

Jedna od najčešćih grešaka je ne davanje dovoljno prostora biljci da raste. Nagurane biljke se međusobno takmiče u skupljanju vode, nutritivnih vrijednosti i sunca. Možda ćete pokušati nadomjestiti ovaj problem s dodatnih gnojenjem i vodom, ali svejedno nećete uspjeti postići željeni učinak. Poštujte razmake između biljaka i dopustite im da se pravilno razviju.

Zaboravljate malčirati

Malčiranje možda zvuči kao puno posla, ali zapravo ćete uštedjeti vrijeme dugoročno. Osim što vam malčiranje pomaže suzbiti probleme s korovom, organski malč zadržava vlagu u zemlji, sprječava da se zemlja zbije, pomaže povećanju broja mikroorganizama i đubri vaše biljke. Sve u svemu, malčirani vrt je zdraviji od onoga koji nije malčiran.

Malčiranje za početnike – Zašto, kada i kako?

Nepravilno zalijevate

Često zalijevanje neće pomoći vašim biljkama da se pravilno razviju. Ako zalijevate crijevom svaki dan, svojim ćete biljkama dati vodu, ali nećete učiniti najbolje za njih jer će ta voda vrlo brzo proteći kroz zemlju i biljke je neće moći iskoristiti. Ono što bi trebali napraviti je rjeđe ali obilnije ih zalijevati. Svakodnevno mokro lišće na biljkama može izazvati gljivične reakcije što ne želite pa će rjeđe zalijevanje i tako pomoći. Isto tako ako rijetko a obilno zalijevate biljke natjerat ćete ih da razviju duboko korijenje pa će biti jače i zdravije.

Ne sadite nanu i ren u tegle

Ako ste već sadili nanu u svoj vrt onda ste se vjerovatno susreli s njenim nekontroliranim rastom i bujanjem. Ako ne želite da nana obuzme vaš vrt, jednostavno je zasadite u teglu. Ako baš želite da nana bude dio vašeg vrta, posadite tu teglu u zemlju. Tako ćete onemogući nekontoliran rast njenog korijenja i širenje izvan granica namjenjenih za nju. Isti problem ste mogli okusiti i s renom pa učinite isto i s njim.

Orezujete drveće i grmlje u jesen

Mnogi misle da je ovo najbolje vrijeme da skinete višak grana koje vam smetaju jer su biljke već dale plodove za ovu godinu. Orezivanje zapravo podstiče drveće i grmlje na rast, a ako to napravite u jesen, odrezaćete im neke zalihe energije upravo onda kad se spremaju za zimsko mirovanje. To će oslabiti biljku. Najbolje vrijeme za orezivanje je proljeće, baš kada završi njihov veliki procvat.

Ako ste otkrili neku grešku koju i sami ponavljate, napokon je možete spriječiti. Održavajte svoj vrt i pazite na biljke.

Izvor: mojvrt.eu

PROČITAJTE:

Kako koristiti ASPIRIN u bašti za bolji rast biljaka?

Mini plastenik – Jednostavan način za ranije dozrijevanje povrća u svakoj bašti

Napravite svoju bašticu – 5 biljaka koje je lako uzgajati

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI