Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img

Kako zasijati novu travu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dolaskom proljeća sigurno ste poželjeli da uredite svoj vrt i dvorište, da kao i svake godine pridodate mu vaš osobni pečat, na primjer zasijati novu travu.

Formiranje travnjaka možemo sagledati u tri osnovne namjene:

 • stočarska proizvodnja
 • parkovi i okućnice
 • sportski tereni (golf tereni i igrališta)

U ovom članku opisaćemo vam deteljno kako i na koji način trebate zasaditi novu travu u vašem dvorištu. Ne treba vas brinuti ako vam je ostalo trave od prošlogodišnje sadnje.

Kod sadnje nove trave morate slijediti ove korake:

  • Prvo što morate uraditi to je da otklonite ostatke prošlogodišnje trave. Ukoliko imate malu povšinu, možete sami kopati lopatom da bi ste otklonili sve zaostale korijene trave. Osim zaostale trave trebate i otkloniti kamenje i drugo zaostalo korijenje.
  • Za uspješan i dobar travnjak treba obaviti dobru pripremu. Cilj je dobiti plodnu zemlju, hemijski gledano, neutralnog ili blago kiselog sastava. Nakon detaljnog čišćenja trebate provjeriti pH kiselost tla. Trava najbolje uspijeva ako je  tlo od 6 do 7.5 pH.

Sljedeći korak je odabir trave. Tu Vam preporučujemo nekoliko najviše korišćenih vrsta trave:

 • italijanski ljulj (lolium multiflorum)
 • engleski ljulj (lolium perene)
 • livadna vlasulja (festula pratensis)
 • klupčasta oštrica (dactylis glomerata)
 • mačji repak (Phleum pratense)

Vrstu trave obvezno birajte prema klimi u kojoj se nalazite pa prema vrsti tla koja je u vašem dvorištu. Naravno, važno je i da znate u koju svrhu će se travnjak koristiti, za igru djece, popodnevno opuštanje uz kaficu ili će biti samo ukras oko kuće. Ali morate i oprezno odabrati travu u skladu sa izloženošću vašeg dvorišta suncu. Najbolje se raspitajte koja travna smjesa odgovara vašem zahtjevima i namjeni travnjaka.

Kad ste pripremili teren, njega prekrijte sa pijeskom debljine 2,5 do 3 cm i kompost u istoj količini kao i pijesak da se ravnomjerno promiješa.

Nježno pristupite sadnji preporučenog sjemena.

Sjeme treba biti smješteno prilično plitko, otprilike oko 5-10 mm ispod površine. Nakon ravnomjerne sadnje trebate zaliti zasijanu površinu.

Nakon dva tjedna zasijano sjeme treba niknuti s tim da se vodi računa da se tlo mora održavati vlažnim dva tjedna,ako ga treba zalijevati to radite ili ujutro ili kasno poslijepodne.

Kada trava dosegne visinu od 10-15 cm, provodimo prvo košenje zasijanog travnjaka.

Konačno možete uživati u svom travnjaku. Redovino zalijevajte, pregledajte da nema nekih bolesti ili štetočina.

Izvor: mojvrt.eu

PROČITAJTE:

Pospite travnjak ŠEĆEROM i imaćete TRAVU kao na stadionu!

NEMA VIŠE ČUPANJA: Zauvijek uklonite neželjenu travu iz bašte, a da cvijeće ostane netaknuto!

Kako odabrati kosilicu za vaš travnjak?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI