Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img

Proljećna sjetva BORANIJE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako ste se ovog proljeća odlučili za sjetvu boranije, saznajte kakvi su njeni zahtjevi prema zemljištu, količini svjetlosti i temperaturi vazduha, ali i kako obaviti sam proces sjetve i koje predusjeve treba izbjegavati. Sjetva ove mahunarke se obavlja od 20. aprila, dok se kasnija, ljetnja sjetva vrši od kraja juna do sredine sedmog mjeseca.

Boraniji najviše odgovaraju aluvijalna zemljišta koja su strukturna i neutralne reakcije. Naročito treba izbjegavati teška tla sa visokim nivoom podzemnih voda. Pogodna je i za uzgoj na većim nadmorskim visinama. Optimalna vlažnost je 60 do 70 posto PVK.

Prije setve je potrebno izabrati zemljište na kome tri godine ranije nisu uzgajane soja, lucerka ili djetelina jer se kod ovih biljaka javljaju patogene gljivice koje izazivaju štete u usjevima boranije, a kao predusjev nisu pogodne ni kupusnjače zbog prisustva bakterija. Najboljim predusjevima se smatraju korjenasto i lukovičasto povrće ili strna žita.

Sjetva boranije se obavlja kada temperatura zemljišta dosegne od 10 do 12 stepeni. Ukoliko je zemljište na kome sijemo boraniju lakše, dubina sjetve iznosi od 5 do 7 centimetara, dok se kod težih zemljišta sjeme polaže na dubinu od 3 do 4 centimetra. Sjetva se vrši kada nema više opasnosti od mrazeva, a period od sjetve do nicanja iznosi od 5 do 15 dana. Razmak sjetve iznosi 50 centimetara x 4-5 centimetara.

Neophodna je jesenja obrada zemljišta koja se izvodi na dubini od 30 centimetara, a prije sjetve se vrši predsjetvena priprema zemljišta. Na proljeće se vrši zatvaranje zimske brazde u cilju smanjenja gubitka vlage iz zemljišta. Visoke sorte se najčešće siju na manjim površinama, uz kuću, jer im je potrebna potpora, dok se niže sorte uzgajaju na većim parcelama.

Kada je o đubrenju riječ, stajnjak bi trebalo unijeti samo kroz prethodnu kulturu koja se gajila na istoj parceli kako bi se spriječila povećana koncentracija azota (boranija ima moć azotofiksacije), što rezultira naglim bujanjem biljaka. Ovaj element biljkama je potreban u početnim fazama razvoja, dok ne počnu da ga koriste iz azotofiksatora.

ZahtJevi boranije u pogledu temperature i svJetlosti

Boranija je toploljubiva biljka i najidealnija temperatura za nicanje sjemena ove povrtarske kulture iznosi 22 stepena. Kada je temperatura veća od 35 stepeni, odnosno manja od 6 stepeni, dolazi do odbacivanja cvjetova. Osjetljiva je na vazdušnu sušu, pogotovo u fazi cvjetanja.

Ova povrtarska kultura voli svjetlost, okreće svoje listove prema sunčevim zracima. Naročito zahtijeva veliku količinu svjetlosti tokom ranih faza razvoja.

Najviše joj odgovara umjereno vlažno podneblje.

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

BORANIJA I NJENE POTREBE ZA VODOM – KADA I KAKO ZALIVATI?

NAJBOLJE SORTE BORANIJE

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI