Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNapravite svoju bašticu - 5 biljaka koje je lako uzgajati

Napravite svoju bašticu – 5 biljaka koje je lako uzgajati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da li vam je dosadilo da biljke koje možete uzgajati u sopstvenom domu kupujete u prodavnicama, a da pri tom ni ne znate na koji način su uzgojene? Zasučite rukave i napravite svoju bašticu.

Donosimo listu od pet biljaka koje su veoma jednostavne za uzgajanje i kojima ne trebaju posebni uslovi. Priznajte, ni jedno povrće koje kupimo ne može biti ni blizu ukusno kao ono što sami uberemo, ne samo da su takve biljke ukusnije nego i mnogo zdravije. Ako niste sigurni koje biljke možete uzgojiti sami tu smo mi da vam pomogemo.

Biljke iz vaše bašte

Paradajz

Paradajz je povrće koje baštovani najčešće uzgajaju, a nije prevelika tajna zašto je to tako. Pored toga što je veoma ukusan, paradajz je bogat izvor vitamina C, K, B6 i folne kiseline, a opštepoznato je da je jedan od najboljih prirodnih antioksidanata.

Sve što vam treba kad je uzgoj paradajza u pitanju jeste dobro zemljiše, redovno zalivanje i dovoljno sunca, najmanje 6 sati dnevno. Pošto im je potrebno više vremena do prvih plodova trebalo bi sadnice saditi u proljeće.

PROČITAJTE:

Ovo je sve što treba da znate o ranoj proizvodnji paradajza

Deset najčešćih grešaka u uzgoju paradajza

Krastavci

Bilo da ih želite uzgojiti za kiseljenje ili svježu salatu, oni vam svakako neće tražiti puno vremena i truda da ih uspješno posadite. Krastavci su sezonsko povrće pa bi ih trebalo saditi kad prođu mrazevi, nastupi toplije vrijeme, a zemljište se zagrijje, nikako ih nemojte saditi u hladno tlo.

PROČITAJTE: Pet SAVJETA za bolji rast KRASTAVACA

Začinske biljke

Svježi začini koje sami uzgojite vašim jelima će dati potpuno drugačiju notu, oni su veoma laki za sadnju, a kad sve saberete i oduzmete puno je ekonomičnije da ih sadite sami nego da ih kupujete. Generalno, biljni začini su ljubitelji sunca i lijepog vremena, ali su i poprilično otporne biljčice. Bilo da ih sadite u saksijama ili na većem prostoru najbitnije je da je zemlja dovoljno vlažna.

Većina začinskih biljaka može da se sadi nakon posljednjeg proljetnog mraza sa izuzetkom bosiljka, koji je veoma osjetljiv na hladnoću i preporučuje se da se sadi isključivo u junu, a obzirom na ovaj jun možete slobodno pričekati i do jula. Kad sadite začinsko bilje, čim primijetite cvjetne izdanke slobodno ih kidajte, jer oni crpe energiju od ukusnih, divnih listića.

Ako želite da uzgojite veliki žbun bosiljka obezbijedite mu ove uslove

Mahunarke

Mahunarke su definitivno povrće koje je najlakše uzgojiti i bićete iznenađeni koliko su korisne i koliko plodova daju. Bilo da su to mahune, pasulj ili grašak, mahunarke su bogat izvor proteina, vitamina B, vlakana i gvožđa.

Neke mahunarke su penjačice i potrebni su im držači, pa zato obratite pažnju koje sJeme kupujete. SJeme sadite direktno u zemlju, kad se zemlja ugrIje i prođu su svi mrazevi i hladno vrIJeme. Mahunarke su biljke koje iziskuju redovno zalivanje naročito kad niknu prvi izdanci. Kad su dani topliji oko korijena biljke trebalo bi staviti piljevinu ili slamu da bi zemljište ostalo dovoljno vlažno.

Najbolje sorte boranije – Niske, visoke, rane, kasne, žute, zelene, šarene

Zelena salata

Zelena salata takođe spada među biljke, koje je veoma lako uzgojiti, a ko još ne voli svježu salatu uz ručak ili večeru. Zelena salata je prepuna folne kiselina, magnezijuma, vitamina A, B1, B2 i C. Salata voli hladnije vrijeme zato je morate redovno i često zalivati u ljetnjim danima. Najpovoljnije vrijeme za sadnju salate jeste kraj marta ili sredina aprila u zavisnosti od vremenskih prilika. Više o uzgoju salate pročitajte u tekstu: Salata tokom cijele sezone

Izvor: lifepressmagazin.com

PROČITAJTE:

Uzgoj povrća na malim površina

Šta stručnjaci savjetuju za uspješan uzgoj povrća?

Kako uzgojiti nove biljke od ostataka voća i povrća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI