Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKako koristiti ASPIRIN u bašti za bolji rast biljaka?

Kako koristiti ASPIRIN u bašti za bolji rast biljaka?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Aspirin – Ovaj najpoznatiji lijek na svijetu ljudi koriste protiv glavobolje, groznice, za bolju cirkulaciju, protiv krvnih ugrušaka i sl. Možda to niste znali, ali aspirin djeluje i na biljke.

Sadrži salicilnu kiselinu, koja je proizvedena na osnovu salicilne kiseline koju sadrži drvo vrba. Ovi i još neki sastojci iz vrbe i aspirina, potpomažu rast biljaka. Ako se bavite organskom proizvodnjom koristite grančice vrbe za pripremu vrbine vode. Dejstvo je isto, pa svako ko je u mogućnosti da nabavi vrbine grančice, bolje da koristi prirodno sredstvo. Ako to nije slučaj, alternativa je rastopiti aspirin u vodi i davati biljkama u malim količinama. Evo kad i zašto se daje.

Aspirin djeluje na razvoj korijena

Aspirin djeluje kao sredstvo za razvoj korijena na biljkama. Napravite od aspirina i vode hormon za ožiljavanje reznica. Zdrobite tabletu i rastopite u vodi. Uglavnom se stavlja jedna tableta aspirina na 1 l vode. Jednostavno potopite reznicu u ovu vodu i ona će brže da formira korijen, koji će uz to biti veći i jači. Kad pusti korijenje sadnicu posadite i zalivajte ovom vodom da se još bolje ukorijeni.

Aspirin poboljšava klijavost

Ako rastopite 1,5 tabletu aspirina na 2 l vode, ovom vodom možete značajno poboljšati klijavost sjemena. Jedna studija je pokazala da su biljke tretirane aspirinskom vodom imale 100% klijavost, dok su biljke, koje nisu tretirane, imale slabije rezultate. Sjeme možete natopiti u rastvoru aspirina neposredno prije sjetve, kako bi ste poboljšali njegovu klijavost.

Aspirin za rast biljaka

Univerzitet Rhode Island je radio istraživanje. 4 tablete aspirina su zdrobili i rastvorili u 4 l vode. Oni su jednom u tri nedjelje prskali biljke rastvorom aspirina u toku cijelog perioda vegetacije. Na kraju rezultat je bio takav, da su biljke prskane ratvorom aspirina bile veće i imale su više cvjetova i plodova u odnosu na one biljke koje nisu bile tretirane.

Kako koristiti aspirin u bašti

Treba biti oprezan kada koristite aspirin u bašti, jer prekomjerna upotreba može da ošteti biljke. Pravilnom upotrebom aspirina u bašti možete sprečiti da dođe do štete na biljkama. U protivnom biljke mogu da dobiju smeđe pjege, što izgleda kao izgorelo lišće. Ne koristi se nikad veća količina od jedne tablete aspirina na 1 l vode. Oni koji su ga koristili primjetili su da se aspirin dobro rastapa u destilovanoj vodi, pa se može ona koristiti. Prskajte biljke rastvorom aspirina ujuto i to jednom u 3 nedjelje. Ono što se zna, to je da nije podjednako koristan za sve biljke u bašti, ali za paradajz, papriku, krompir i patlidžan zasigurno jeste koristan.

Aspirin za rezano cvijeće

Rastopite pola tablete aspirina u vodi i stavite tu vodu u vazu. Uzmite rezano cvijeće, isjecite krajeve stabljika i potopite cvijeće u vazu. Rezultati su pokazali da cvijeće ovako ostaje duže svježe i samim tim ćete ga duže imati kao ukras u kući.

Naučno je dokazano

Aspirin sadrži aktivni sastojak poznat kao salicilna kiselina. U prirodi je prisutan u kori vrbe. Ova kiselina pojačava imuni sistem biljaka. Biljkama koje su joj izložene pojačava se imunitet, što im pomaže u borbi protiv štetočina i mikroba, te sprječava stvaranje gljivica, a sve to dovodi do bržeg rasta biljaka. Upotreba aspirina zapravo nije organsko rješenje za vaše biljke, ali to je sigurno rješenje, koje sadrži mnogo manje hemikalija od većine sredstava za zaštitu biljaka, koje inače kupujete u prodavnici.

Da li ste vi ikada koristili aspirin za vaše biljke?

Izvor: sadnja.com

PROČITAJTE:

VRBIN SOK – Podstiče rast i ukorijenjivanje biljaka

Jedan sastojak iz VRBE štiti VOĆKE i kontroliše njihove BOLESTI!

GORKA SO (EPSOM SO) dobra je za vaše biljke – Evo kako se koristi za prihranu i đubrenje!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI