Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoMini plastenik – Jednostavan način za ranije dozrijevanje povrća u svakoj bašti

Mini plastenik – Jednostavan način za ranije dozrijevanje povrća u svakoj bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mini plastenik – Uzgoj povrća u vrtnom ili plasteničkom tunelu popularno je rješenje u vrtovima i na parcelama. Tunel s folijom mnogo je jeftiniji od staklenika, te ga je lako sastaviti i rastaviti. Uzgoj pod pokrivačima pruža puno više mogućnosti u poređenju sa uzgojem na otvorenom.

Uzgoj povrća pod pokrovom ubrzava prinos povrća do 2-4 nedjelje i produžuje razdoblje uzgoja, omogućavajući uzgoj u rano proljeće. Mjesto na kojem planiramo postaviti tunel treba biti sunčano, ali istodobno zaštićeno od jakih vjetrova. Tunel je često okrenut dužoj strani sjever-jug – to pruža bolju rasvjetu.

Poznavajući zahtjeve pojedinih kultura za toplinom, neke od njih možemo uzgajati u toku zime i ranog proljeća u negrijanim tunelima (salata, špinat, matovilac, rotkvica, mrkva, peršun i mladi luk).

Većina povrća (paradajz, paprika, patlidžan, krastavci, tikvice i lubenice) može se uzgajati u tunelu (plasteniku) sve dok njihova visina ne premaši veličinu tunela, nakon čega se proizvodnja nastavlja na otvorenom.

Tlo u tunelu treba biti usitnjeno, očišćeno od korova i pognojeno namjenskim gnojivima. Kokošje gnojivo se preporučuje za sve vrste salata, a konjsko i goveđe gnojivo za ostale povrtnice.

Zalijevanje je jedan od najvažniji elemenata kod uzgoja povrću u tunelu. Važno je instalirati sistem kap na kap. Za podlogu koristi se malč folija koja smanjuje isparavanje vode kao i brojnost korova.

Izvor: jabuka.tv

PROČITAJTE:

Na šta obratiti PAŽNJU prilikom izbora FOLIJA za pokrivanje PLASTENIKA?

Kako zagrijati PLASTENIK tokom zime?

Kako da pripremite i oporavite zemlju u plasteniku?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI