Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoVrijeme proizvodnje paradajza u plastenicima

Vrijeme proizvodnje paradajza u plastenicima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrijeme proizvodnje paradajza u plastenicima bez grijanja obuhvata jesenji i proljećni period. Za ljetni rok proizvodnje skida se folija ili obezbjeđuje dobra ventilacija, po mogućnosti čeona i bočna, uz postavljanje obavezne zaštitne mreže (zelene), preko objekata.

Vrijeme proizvodnje se može tačno planirati u odnosu na specifične zahtjeve tržišta, a u skladu sa biologijom paradajza. Kod paradajza od nicanja do početka cvjetanja protekne 50 do 75 dana, od masovnog cvjetanja do obrazovanja plodova 5-6 dana, a od cvjetanja do zrenja 40-50 dana, a već za 4-6 dana nastupa masovno zrenje plodova. To znači da od nicanja do prve berebe protekne 110 – 130 dana.

Paradajz se pri proizvodnji u zaštićenom prostoru gaji iz rasada. Za proizvodnju rasada u zaštićenom prostoru vrijeme sjetve se određuje prema vremenu proizvodnje, odnosno prema terminu rasađivanja, s time što je sadnja najčešća kada je rasad star 50-80 dana. Za plasteničku i stakleničku proizvodnju najbolje je koristiti kvalitetan pikiran rasad paradajza. Sjetva je u sandučiće za sjetvu ili gusto na leje sa oko 8-10 g sjemena/m2. U fazi dobro razvijenih kotiledonih listića rasad se pikira u kontejnere, hranjljive kocke ili plastične vrećice. Vegetacioni prostor za jednu biljku treba da bude 8×8 ili 10×10 cm, odnosno kontejneri veličine ćelije prečnika 7-8 cm. Veoma je važno u proizvodnji rasada koristiti kvalitetan hranjljivi supstrat. U toku proizvodnje rasada treba primijeniti sve uobičajene mjere njege.

Kvalitetan rasad paradajza u momentu sadnje treba da ima: stablo visine 25-30 cm i debljine 8-10 mm; 6-8 krupnih tamnozelenih listova; nadzemnu masu od 6-8 g sa formiranim pupoljcima ili cvjetovima na prvoj cvasti.

USLOVI USPIJEVANJA PARADAJZA

Paradajz niče pri temperaturi od 14 – 16 ºC, a optimalna temperatura za nicanje je 23-25 ºC (niče za 3-5 dana). Za rast vegetativnih organa optimalna temperatura je oko 22 ºC. Kritična maksimalna temperatura je oko 32 ºC. Oplodnja se odvija na temperaturi iznad 20 ºC. Rast prestaje na oko 50 ºC, a biljke izmrzavaju na oko -2 ºC. Za rast i razvoj paradajza značajna je i temperatura zemljišta ( optimalna je 20-25 ºC).

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Spoljni uslovi potrebni za uspješan uzgoj paradajza!

Kako da prepoznate pravi “domaći” paradajz?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI