Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSpoljni uslovi potrebni za uspješan uzgoj paradajza!

Spoljni uslovi potrebni za uspješan uzgoj paradajza!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U toku rasta i razvića paradajza svaka faza (nicanje, obrazovanje prvog pravog lista, obrazovanje prve cvjetne grane, početak cvjetanja, masovno cvjetanje, početak obrazovanja plodova, početak sazrijevanja, masovno zrenje) i njeno odvijanje zavisi od spoljnih uslova, prvenstevno od toplote, svjetlosti  i vlage.

TOPLOTA potrebna za uzgoj paradajza

Paradajz ima velike potrebe za toplotom u svim fazama razvoja. Sjeme niče najbolje pri temperaturi 15 – 18 ºC, a za rrazvoj biljaka optimalna temperatura je oko 25 ºC danju i 18 ºC noću. Pri temperaturi nižoj od 15 ºC paradajz usporava cvjetanje, ispod 9 ºC prestaje da raste, a izmrzava na – 1,1 ºC.

Visoke temperature iznad 30 ºC, ako su praćene zemljišnom i vazdušnom sušom, jako usporavaju asimilacione procese i smanjuju sadržaj suve materije. Najintezivnije obrazovanje asimilanata je pri dnevnoj temperaturi od 25 ºC, i noćnoj od 18 ºC.

Paradajz jako reaguje i na temperaturu zemljišta. Optimalna temperatura je 24 -28 ºC. Pri niskim temperaturama usporava cvjetanje i obrazovanje plodova, a pri visokim iznad 35 ºC, usporava i prestaje rast biljke.

SVJETLOST za uzgoj paradajza

U odnosu na dužinu dana paradajz je jako tolerantan. Odlično uspijeva i pri dužini dana od 12, kao i od 18 časova. Međutim, izuzetno loše raguju na nedovoljnu osvjetljenost. Usporen je rast biljke, lisotvi su blijedi, butoni opadaju, biljka se jako grana. Zbog toga je nužno u zimskom periodu paradajzu obezbijediti dopunsko osvjetljenje.

VLAGA za uzgoj paradajza

Paradajz ima dosta velike potrebe za zemljišnom vlagom, naročito u fazama bujsnog rasta i razvića kako vegetativnih tako i generativnih organa. Optimalna vlažnost zemljišta je 60-70%, pri vazdušnoj vlažnosti 50-60%. Paradajz iz direktne sjetve mnogo bolje podnosi krtkotrajnu zemljišnu sušu od paradajza gajenog iz rasada.

Visoka vazdušna vlažnost nije poželjna jer pogoduje razvoju biljnih bolesti. Ona otežava i oprašivanje jer onemogućava pucanje polenovih kesica, a ako dođe do pucanja, polenova zrna su slabo pokretna. Nasuprot tome, topli i suvi vjetrovi dovode do opadanja cvjetova.

Izvor: agrosavjet.com/literatura: “Gajenje povrća” – Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka

PROČITAJTE:

Kako da prepoznate pravi “domaći” paradajz?

Plastenička proizvodnja paradajza – Priprema zemljišta, đubrenje, sadnja i njega usjeva

Optimalne temperature za rast i razviće paradajza

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI