Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaPrirodni insekticid PIRETRIN - Zaštite vaše biljke na organski način

Prirodni insekticid PIRETRIN – Zaštite vaše biljke na organski način

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Piretrin je vrlo efikasan kontaktni insekticid, koji se koristi već vijekovima za suzbijanje insekata.

Danas je centar proizvodnje piretrina na australijskom ostrvu Tasmanija, odakle se izvozi u čitav svijet, gdje se od njega pravi široka lepeza insekticida, a gdje on služi kao aktivna materija. Ekološki osjetljiv, efikasan, piretrin je insekticid XXI vijeka. Aktivna materija, piretrin ekstrahuje iz hrizenteme Chrysanthemum cinerariifolium,  (BUHAČ) koji je primarno skoncentrisan u glavi cvijeta.

Buhač ili buvač je biljka koja tjera štetočine od vaših usjeva

Većina insekata je visoko osjetljiva na veoma niske koncentracije piretrina. Jedino brzo djeluje na insekte, izazivajući neposrednu ošamućenost. Insekti koji lete uginjavaju odmah nakon izlaganja piretrinu. Međutim, mnogi insekti se opravljaju nakon prvog šoka.

Prietrin nije toksičan za većinu sisara, što ga čini sigurnim insekticidom za korišćenje. Agencija za zaštitu životne sredine (EPA)ga je odbrila za upotrebu, više nego bilo koji drugi insekticid. Prodaje se pod komercijalnim nazivima koji uključuju Pirenon, Red Arrov (Piretrin/Rotenone) i Pirellin (Piretrin/Rotenone), (Pickett-Pottorff, 2010).

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Evo kako MASLAČAK možete koristiti u protiv PLAMENJAČE

Zaštita krompira od korova, bolesti i štetočina u organskoj proizvodnji

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI