Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Uzgoj lubenice na otvorenom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lubenice (Citrullus lanatus) vode porijeklo iz centralne Afrike, neko ih ubraja u voće, a neko u povrće. Kada je u pitanju uzgoj lubenice, on je moguć iz direktne sjetve početkom maja ili iz rasada.

Izbor sorte

Na tržištu su dostupne sorte lubenice bez sjemena ( bezsjemene) sa crvenim ili žutim mesom, koje je vrlo čvrsto i slatko, a težina je od 4 do 6 kg. Postoje rane, srednje rane i kasne sorte lubenica. Rane sorte cvjetaju od 5-12 lista ( kolenca), srednje rane od 12-20, dok kasne cvjetaju iznad 20-og lista.

Moguć je uzgoj lubenica na otvorenom, u plastenicima i kombinacija ova dva načina.

Kalemljenje lubenica ima brojne prednosti prilikom uzgoja i prinosa, a ova tehnika je veoma dobro sredstvo za fitopatološku zaštitu. Postoji nekoliko metoda kalemljenja lubenice, od kojih svaka ima prednosti i mane, a to su:

-upletena metoda spajanja

-kalemljenje sa strane

-tehnika približavanja ( japanska tehnika)

-kalemljenje ubušivanjem.

Sadnja, uzgoj i prinosi

Idealna temperatura za klijanje sjemena lubenice iznosi 30 C, dok temperature ispod 15 C nikako nisu preporučljive. Ukoliko se temperatura spusti ispod 10 C, tad lubenice dobijaju žutu boju i teško se oporavljaju. Za uzgoj lubenica mora se obezbijediti toplota, vlaga i voda. Potrebno joj je 300-400 kubnih metara vode na hektar usjeva, dok se ne obrazuje plod, a u svojoj bašti od 30-40 litara vode na 1 kvadratni metar usjeva. Dve do tri nedelje pre sazrevanje treba ukinuti vodu. Lubenica nije zahtjevna što se tiče izbora tla, a poželjno je da bude rastresito, hladno i suvo, pH reakcije između 5 i 5,5. Kao predusjev je poželjno imati krompir, papriku ili paradajz. Tlo treba biti obogaćeno humusom i stajskim đubrivom.

Uzgoj lubenice u niskim tunelima

Postoji nekoliko načina za uzgoj lubenice, a najčešće korišćen jeste upravo u niskim tunelima.

Kako se obavlja sadnja lubenice? U zemlju gdje ćete gajiti lubenice treba postaviti foliju, a na svakih 70-ak cm probušite otvor u koji ćete staviti sjeme ( ili saditi sadnice), te ih prekrijete folijom koja podsjeća na niski tunel ( visine odo 50 cm) . Ostavite razmak do 1m između redova.  I redovno provjetravajte.

Šta podrazumjeva njega lubenica?

Redovno uklanjanje korova sa zemljišta, zalivanje jednom nedeljno, a što se tiče prihrane od 3 do 4 prihranjivanja u razmacima od 8 dana kristalinskim oblicima đubriva pojačanim sa mikroelementima ( magnezijumom, bakrom i gvožđem).

Od bolesti lubenicu mogu napasti plamenjača i pepelnica, a pravovremena sadnja i sjetva će smanjiti mogućnost pojave bolesti. Takođe se preporučuje sadnja u širokim plodoredima.

Što se tiče prinosa, on pre svega zavisi od sorte lubenica, a može se kretati u rasponu od 20-60 t/ha.

Kada je lubenica zrela

Nakon 2,5 do 3 mijeseca lubenica bi trebala da sazri. Rast i zrenje lubenice su povezani isključivo sa brojem sunčanih dana. Lubenicu treba brati ujutru , bilo ručno ili nožem odrežite plod od stabljike.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Ovo je veoma važno za sjtevu lubenice u zatvorenom

LUBENICE: Voda je uslov uspjeha u ostvarenju visokih prinosa

Na ovaj način ćete dobiti krupnije i slađe plodove LUBENICE i skratiti vrijeme uzgoja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI