Ponedjeljak, 26 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaVrijeme je za ZAŠTITU šljive od ŠLJIVINE OSE

Vrijeme je za ZAŠTITU šljive od ŠLJIVINE OSE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crna šljivina osica (Hoplocampa minuta Christ.) i Žuta šljivina osica (Hoplocampa flava L.)
Ove dvije vrste šljivinih osica ubrajaju se u najvažnije štetočine šljive. Redovno se javljaju svake godine s manjim oscilacijama. U godinama sa slabom cvatnjom, ove osice mogu prouzrokovati štetu i do 50%.

Štetočina napada

Plodove.

Opis štetočine

Odrasle osice dužine su od 4,5 do 5,5 mm, a raspon krila im je oko 12 mm.tijelo im je sjajne crne ili žute boje.

Jaja su bubrežastog oblika, izdužena i prozirna.

Pagusjenice imaju izduženo, cilindrično i blago zaobljeno tijelo svijetložućkaste boje. Na prsima imaju tri para nogu, a na zatku sedam pari nogu. Narastu od 9 do 11 mm.

Biologija i životni ciklus štetočina

Ova štetočina prezimi u zemljištu u obliku larve. Krajem zime se čauri. Odrasli oblici izlijeću tek kada temperatura zemljišta na dubini od 5 do 10 cm dosegne 10 °C. U vrijeme cvjetanja osice dolete na šljivu gdje se hrane nektarom i polenom. Ženka polaže po jedno jaje na način da leglicom zareže džepić s vanjske strane u listić čaške poluotvorenih ili otvorenih cvjetova. Jedna ženka odloži četrdesetak jaja. Ovisno o temperaturi, inkubacija traje 6 do 12 dana. Iz jaja izlaze larve u vrijeme završetka cvijetanja. One izlaze najčešće s vanjske strane listića čašice pa se preko njegova ruba ubušuju u plodnicu. Pagusjenica izgriza tkivo ploda i prelazi iz jednog u drugi plod tako da zapravo jedna gusjenica napadne 4 do 5 plodova. Za 15 do 20 dana pagusjenica završava svoj razvoj te ili padne zajedno s plodićem u kojem se nalazi na tlo ili se na tlo spušta po niti. Zavuče se u tlo i tu prezimi.
Ima jednu generaciju godišnje.

Šteta koju izaziva ova štetočina

Larve se ubušuju u plodnicu. Iz njih će se razviti pagusjenice koje će izgrizati tkivo ploda i sjemenke. Tako napadnuti plodovi otpadaju još dok su veliki kao glavica pribadače pa do veličine od 4 do 5 mm. Na otpalom plodiću se vidi izlazna rupa.

Zaštita od šljivinih osica

Suzbijanje se provodi primjenom insekticida u vrijeme početka izlaska pagusjenica iz jaja. Taj se rok najčešće poklapa sa završetkom punog cvjetanja i s početkom otpadanja latica. U vrijeme cvjetanja zabranjena je upotreba insekticida opasnih za pčele. Što je tretiranje bliže cvjetanju preporučuju se insekticidi manje opasni za pčele (fosalon, endosulfan, triklorfon, deltametrin, alfacipermetrin). U vrijeme otpadanja latica pčele većinom prestaju posjećivati cvjetove pa se mogu koristiti i ostali insekticidi (diazinon, dimetoat, fention, tiakloprid). Za postizanje dobre učinkovitosti važno je prskati iznutra prema van kako bi sredstvo što bolje pokrilo čašične listiće.

Kritičan broj je ako se utvrdi 5% oštećenih cvjetova ili plodova.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI