Utorak, 5 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOvo je veoma važno za sjtevu lubenice u zatvorenom

Ovo je veoma važno za sjtevu lubenice u zatvorenom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Odabir posude ako se odlučimo za sjetvu sjemena lubenice u zatvorenom prostoru bi trebalo da bude adekvatan. Šta to znači? Sjeme lubenice, a i sama biljka spadaju u vrste čiji su sjemenka i klijanac dosta veliki te zahtjevaju prostora da bi biljka mogla lijepo da se razvije.

Sjetva sjemena

Na primjer, postoje klasični kontejneri, odnosno saće za sjetvu sjemena i naš prijedlog bi bio da se ovakvi kontejneri koriste za sjetvu sitnijih vrsta sjemena povrća, kao što su paprika, salata, plavi patlidžan ili nešto slično, gdje će ova dimenzija biti sa adekvatna. Međutim, ova velika saksija je baš velika i možemo je koristiti za presadnju ili pikiranje nekih vrsta.

Kada govorimo o lubenicama, možda bismo mogli da kažemo da bi ovo moglo da bude rješenje gde ćemo ovakvu saksiju da lijepo ispunimo zemljom i u kojoj ćemo moći da postavimo dvije, tri, ili eventualno četiri sjemenke i biljku podogajiti da ona maltene pusti vrežu. U tom trenutku možemo biljku da izvadimo sa sve ovom zemljom i premjestimo na otvoreno polje odnosno u baštu te će ona vrlo lako nastaviti da raste.

Saksije za rasad

Sama količina zemlje koja se nalazi u ovoj posudi biće dovoljna da biljka dobro i kvalitetno raste. Međutim ovako nešto zahtjeva veliki prostor. Što znači da bi trebalo da postoji nekoliko kvadrata prostora da postavimo samo desetak saksija. Ipak, postoji različiti tipovi plastičnih saksija ili kesica za rasad. Naš predlog bi bio da se odaberu saksije čiji je prečnik 7 do 10 cm. Mi ćemo za primer uzeti devetku. Na ovaj način u ovoj jednoj saksiji možemo podgajiti jednu biljku tako što ćemo staviti jednu sjemenku, a možemo podgajiti dvije ili tri biljke.

Međutim trenutak kada su ove biljke sade, morao bi da bude onaj kada se formiraju kotiledoni. To su prva dva listića nakon sjetve i kada se pojavio prvi ili eventualno drugi pravi list, to je trenutak da se biljka presadi. Tada je korijen dovoljno formiran, biljka nije prerasla i neće imati onako uvijen korijenov sistem, koji nije dobar tako kada govorimo o tome da biljke treba dugo vremena za stoje u saksiji. Naravno možemo koristiti različite posude većih dimenzija ali na primjer devetka ili desetka mogu da budu pravi izbor.

Sjeme lubenice

Možemo uraditi naklijavanje sjemena. Na taj način možemo odlučiti koliko ćemo semenki posijjati da budemo sigurni da ćemo dobiti biljku. Ako se odlučite za naklijavanje sjemena jednostavno možete uzeti jednu običnu kuhinjsku krpu ili neku tkaninu u koju ćemo staviti određen broj sjemenki i nju ćemo uviti u rolnicu i natopiti vodom. Na taj način sjemenke će se nalaziti u vlažnoj sredini ali za razliku od toga da ih stavimo da leže u vodi neće biti udavljene. Krpicu u koju smo uvili sjemenke možemo staviti u najlon kesu. Ona će održavati vlažnost, a sve to treba staviti na neko toplo mjesto. To može biti unutra u kući na nekoj polici, ne treba svijetlosti.

Nakon četiri do pet dana primjetićemo kako su se neke sjemenke otvorile, tj počele su da puštaju klicu. Trenutak kada je klica 2 do 3 mm samo malo izvirila iz sjemenke, pravo je vrijeme da se takve sjemenke posade. U tom trenutku uzećemo sjemenke i posaditi jednu ili eventualno dvije tri po saksiji gdje ćemo dobro zaliti i odnijeti na mjesto za čuvanje, da li je to staklenik ili topla leja. To je savršen način da se proizvode lubenice tako naklijala sjemenka veoma brzo i lijepo nastavlja da raste te ćemo u roku od nekih 20 dana do mjesec dana imati već pripremljene presadnice odnosno rasad za lubenice. Za one malo vještije, sjemenke koje su naklijale i posađene u posudi mogu se i kalemiti međutim kalemljenje lubenica jedna posebna tema.

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

LUBENICE: Voda je uslov uspjeha u ostvarenju visokih prinosa

Na ovaj način ćete dobiti krupnije i slađe plodove LUBENICE i skratiti vrijeme uzgoja

Kako se uzgajaju kockaste lubenice – Postupak /FOTO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI