Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNa ovaj način ćete dobiti krupnije i slađe plodove LUBENICE i skratiti...

Na ovaj način ćete dobiti krupnije i slađe plodove LUBENICE i skratiti vrijeme uzgoja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

VRG – kalem lubenice – Bostan se najčešće kalemi na tikvu vrg (nategača, sudovnjača, Lagenaria vulgaris) koja ima beo cvjet, četvrtasto sjeme, a plod je dugačkog kruškastog oblika.. Kalemljenje se izvodi u fazi mladih biljčica, rasada starog 3-4 dana. Ogledi su pokazali da lubenice koje rastu na korijenu vrga daju mnogo bujnije vreže, imaju mnogo veći broj grana, listova i plodova, pri čemu su plodovi krupniji i slađi. Ovome doprinosi jača usisna moć korijena vrga jer prodire u dublje slojeve i tako dolazi do vlage. Korijen je mnogo otporniji na bolesti, a bolja ishrana utiče i na povećanu otpornost vreža i lišća lubenice prema gljivičnim bolestima.

Vrijeme sjetve lubenice i vrga podešava se tako da iznikle biljčice budu skoro iste starosti, ili vrg stariji za dan dva. Sjeme vrga je vrlo tvrdo i sporo niče, jer voda teško prodire kroz debelu ljusku. Nicanje može da se ubrza ako se sjeme kvasi vodom drži na toplom mjestu, ali tako da ne ostane nikada potpuno suvo, da ne bi klica uginula. Kada sjemenka pukne, tj, kada se pojavi vrh klice treba ih posijati u toplu leju i odmah zaliti kako bi se nicanje normalno nastavilo.

Naklijavanje ili sjetva treba da počnu oko 10. marta kako bi se kalemljenje obavilo krajem marta ili početkom aprila. Samo kalemljenje izvodi se pomoću žileta ili skalpera male burgije od čelične žice ili bukove čačkalice. Žiletom se odsjeca tjemeni pupoljak vrga i na taj način napravi „čelo“ između kotiledonih listova koji treba da ostanu nepovređeni. Onda se podloga (vrg) uhvati prstima za vrat, a u sred čela se odozgo drugom rukom pritisne burgijom i vrti kroz stablo. Ova rupa je puna soka i u nju se jednostavno zavuče plemka. Plemka se priprema od mladih biljaka lubenice tako što se njihovo stablo preseče koso 3-4 cm ispod kotiledona. Zavlači se pažljivo tako da ostanu oko 1 cm stabla iznad spojnog mesta. Važno je da podloga nije pukla, da je dosta deblja od lubenice kako bi mogla uspiješno da se kalemi.

VRG – kalem lubenice skrajuće vrijeme uzgoja

Da bi se okalemljenim biljkama omogućilo vraćanje u normalan život rasad treba da se čuva u toploj leji. Optimalna temperatura vazduha za uspiješan prijem je 25 stepeni Celzijusovih, a relativna vlažnost vazduha 95%. Pri ovakvim uslovima prijem se obavi tokom nedelju dana.
Njega rasada je uobičajena: provjetravanje, zalivanje, prihranjivanje i plevljenje od korova. Međutim dešava se da na kalemovima oko plemke i spavajućih pupoljaka koji nisu uništeni prilikom pripreme vrga za kalemljenje izbiju grane podloge. One imaju prednost u odnosu na plemku, brzo rastu i bujaju tako da lubenice jedva ostaju u životu. Zbog toga kalemove treba pažljivo pregledati i divlje grane ukloniti u začetku, dok su male kako bi lubenica dobila više vremena i svu hranu za sebe.

Izvor: agroinfo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI