Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoLUBENICE: Voda je uslov uspjeha u ostvarenju visokih prinosa

LUBENICE: Voda je uslov uspjeha u ostvarenju visokih prinosa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

LUBENICE navodnjavanje – Voda predstavlja kritičnu komponentu u proizvodnji lubenice, sa obzirom na na zahtjeve ovog usjeva i činjenicu da zreli plodovi sadrže preko 90% vode. Adekvatno obezbjeđivanje vegetacionog ciklusa lubenice optimalnom količinom zemljišne vlage predstavlja suštinski uslov ostvarivanja visokih i stabilnih prinosa i kvaliteta lubenice.

Mada je korijenov sistem lubenice dobro razvijen, a kod kalemljenih biljaka još i bolje, efektivna zona ukorijenjavanja je mnogo manja i varira u zavisnosti od brojnih faktora,prvenstveno od tipa zemljišta i preduzetih agrotehničkih mjera.  Na lakšim tipovima zemljišta navodnjavanje predstavlja obaveznu mjeru. Vodni deficit u bilo kom djelu vegetacionog ciklusa dovodi do ozbiljnih poremećaja u porastu i razviču, smanjenju prinosa i opadanju kvaliteta i tržišne vrijednosti. Ukoliko se deficit javi u ranim fazama porasta vreža, onda će smanjena lisna površina uticati na slabiju fotosintetsku aktivnost i značajno smanjenje prinosa. Najozbiljniji poremećaji nastaju ukoliko do stresa usljed nedostatka vode dođe tokom cvjetanja i plodonošenja.

Navodnjavanje je uslov uspjeha

U navodnjavanju lubenice primjenjuju se različiti načini sistema. Navodnjavanje rasprskivačima ne preporučuje se kod gajenja lubenice na malč foliji, osim kada je širina postavljanja folije manja od 60 cm posebno kod tipova zemljišta lakšeg mehaničkog sastava zbog smanjenog bočnog kapilarnog kretanja vode.

Navodnjavanje kap po kap je sve popularnije u svijetu i kod nas. Može se koristiti i kod proizvodnje lubenice na malč foliji, kao i kod klasičnog načina gajenja. Glavna prednost ovog načina navodnjavanja jeste efikasnost primjene vode jer se ušteda u odnosu na klasičan sistem sa rasprskivačima kreću i do 40%. Trake za navodnjavanje mogu se postavljati na površini zemljišta, ispod malč folije ili se mogu plitko inkorporirati u zemljište. Traka mora biti pomjerena u stranu u odnosu na centar, kako bi se otvaranje rupa i rasađivanje obavilo bez oštećenja traka.

Dobar režim navodnjavanja podrazumjeva tačno određivanje zalivnih normi i vremenskih intervala između dva zalivanja. Količina vode koja se ispere iz zemljišta i koji usjev odaje putem transpiracije, naziva se evapotranspiracija i  mora se nadomjestiti navodnjavanjem.

Visina ET zavisi od fenofaze, opšteg stanja i gustine usjeva, temperature i vlažnosti vazduha te brzine i učestalosti duvanja vjetra. Za usjev lubenice u punom rodu dnevne vrijednosti ET mogu biti i do 7 l/m². Kod navodnjavanja sistemom kap po kap zalivanje treba praktikovati mnogo češće, svaki eventualno svaki drugi dan. Važno je ne pretjerivati, naročito u slučaju gajenja lubenice na foliji gde često dolazi do prevlaživanja i velikih problema u proizvodnji usljed neodgovarajućeg praćenja zemljišne vlažnosti.

Izvor: agroinfonet.com

PROČITAJTE:

DA LI SU LUBENICA I BOSTAN JEDNO TE ISTO

Lako se jede – Lubenica bez sjemena

Kisy: mini lubenica za mini porodice

/VIDEO/ Zablude: Kada je lubenica zrela?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI