Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoStavite ove sastojke u rupu prije sadnje paradajza i očekujte najbolji prinos...

Stavite ove sastojke u rupu prije sadnje paradajza i očekujte najbolji prinos do sada!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Domaći paradajz je tako ukusan, kad ga uberete svježeg i pojedete, divan ukus jednostavno je nenadmašan. Da biste osigurali dobru berbu paradajza ubotrebite ove sastojke prilikom sadnje.

SODA BIKARBONA

Djeluje i zaista je dobar trik (pogotovo kada uzgajate paradajz u čašama) uz sodu bikarbonu dobićete veoma sladak paradajz.

Jednostavno pospite malu količinu sode bikarbone oko korijena biljaka. Soda bikarbona će se apsorbovati u tlo i sniziti novo kiselosti, čime ćete dobiti paradajz koji je sladak i pikantan.

RIBLJA GLAVA

Riblje glave se već dugo koriste kao prirodno đubrivo u vrtu. Njihova popularnost u sadnji paradajza nije mit već zaista daju efekat. Njihovim raspadanjem oslobađaju se azot (N), kalijum (K) ali i mnogi bitni elementi u tragovima, kalcijum (Ca) i fosfor (P).

Jedini problem sa zakopavanjem ribljih glava je taj što ih životinje mogu iskopati. Da biste to izbjegli, zakopajte duboko, barem 30 cm.

Možete ih stavljati u rupu cijele ili koristiti ostatke morske ribe koje možete pomiješati s vodom (2 šolje) i mlijekom (1 šolja) za super brzo đubrenje.

PROČITAJTE: Riblja glava kao ORGANSKO đubrivo

ASPIRIN

Staviti 2-3 tablete aspirina u rupu (cijelu tabletu ili mljevenu). Aspirin se koristi za jačanje imuniteta biljaka, a takođe pomaže u odbrani od bolesti poput plamenjače i povećava rod paradajza. Salicilna kiselina, je razlog zašto djeluje. Takođe možete prskati biljke otopinom od aspirina. Više pročitajte u tekstu: Kako koristiti ASPIRIN u bašti za bolji rast biljaka?

GORKA SO

Paradajz pati od nedostatka magnezijuma (Mg), pa je dobra ideja dodati 1 ili 2 kašike gorke soli u rupu u koju ćete saditi paradajz. Pokrijte to tankim slojem zemlje kako bi se osiguralo da korijen ne dodiruje direktno gorku so.

TOZ OD KAFE

Umjesto da prospete toz poslije ispijene šoljice kafe, upotrebite ga u vašoj bašti! Pola šolje toza od kafe dodajte u 2 litra vode pa ostavite da stoji 24 sata. Možete ga sipati pravo uz korijen biljke, a da je ne oštetite.

Takođe toz od kafe može da vam pomogne da se izborite sa raznim kolonijama gljivica koje napadaju biljke. Pospite toz direktno po zemlji i gljivice će se povući.

LJUSKE OD JAJA

Ljuske od jaja povećavaju sadržaj kalcijuma u tlu. Kalcijum je jedna od najvažnijih komponenata koje biljka treba za rast. Bilo da sadite paradajz u baštu ili posude, uvijek možete staviti ljuske jaja prije sadnje. Više o ovoj temi pročitajte u tekstu: Dodajte ovo uz rasad paprike i paradajza i uživajte u bogatoj berbi na ljeto

Izvor: agrosavjet.com/balconygardenweb.com

PROČITAJTE:

Organski uzgoj PARADAJZA – Sve od sjetve do berbe!

Kako đubriti krastavac, paradajz, papriku i patlidžan?

Suši vam se paradajz, evo šta može da pomogne!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI