Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeProljetna zaštita ruža od štetočina i bolesti na prirodan način

Proljetna zaštita ruža od štetočina i bolesti na prirodan način

Već u maju potrebno je krenuti sprovoditi mjere zaštite ruža protiv raznih uzročnika bolesti. Najčešće su bolesti pepelnica, rđa, siva plijesan, a od štetnih insekata najviše problema će praviti lisne vaši i različiti kornjaši. Dakle, zaštita ruža u proljeće je veoma važan proces u uzgoju ovih divnih biljaka.

Lisne vaši čine štete prilikom prehrane, što dovodi do deformacije mladih dijelova te njihovog sušenja. Ruža gubi na dekorativnosti, a smanjuje joj se i broj cvjetova. Vaši mogu biti prenosnici mnogih virusnih bolesti. Dugotrajan i jak napad može jako oštetiti biljku i dovesti do propadanja ruže. Imaju veći broj generacije tokom perioda vegetacije, a najaktivnije su tokom proljeća i ljeta.

Za suzbijanje lisnih vaši mogu se koristiti pripravci od koprive, bijelog luka, pepela i chili paprike. U periodu masovne pojave lisnih vaši može se koristiti otopina sapuna sa dodatkom ekstrakta kamilice.

Zaštita ruža u proljeće obuhvata i borbu s crvenim paukom koji je vrlo čest štetnik tokom toplog ljeta. Ponekad je dovoljno povećati vlažnost zalijevanjem biljke kako bi se smanjio napad crvenog pauka. Štete od crvenog pauka se manifestuju kao male bijele mrljice na listovima i cvjetovima.

U borbi protiv pauka mogu nam pomoći i razni biljni preparati npr. od bijelog luka.

Kako da napravite neke od preparata pročitajte u tekstovima:

Protiv biljnih vaši borite se bijelim lukom, čili paprikom, sapunom

Ove biljke možemo koristiti kao đubriva i sredstva za zaštitu usjeva

Kod zaštite ruže treba dati prednost preventivnim mjerama i prirodnim metodama. Ruže treba redovno pregledati te uklanjati deformisane i oštećene dijelove. Oko ruža saditi kadifice da štite ruže od nematoda.

Zaštita ruža u proljeće moguća je i korišćenjem pripravaka od koprive i preslice koji povećavaju imunitet biljke i regulišu brojnost štetnika. Pripravak od koprive i preslice može se čuvati dva do tri dana. Preslica sadrži silicijum, što povećava otpornost ruže na gljivične bolesti, posebno na pepelnicu i rđu i daje zaštitu od napada štetnika.

Izvor: rtl.hr

PROČITAJTE:

VRIJEME JE ZA RUŽE – Savjeti za uzgoj bez greške!

Gajite ruže kod kuće – Ovih 6 trikova će vam sigurno pomoći!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

pšenica

Sve spremno za sjetvu ozimih usjeva

Čim mašine budu mogle ući u njive, poljoprivrednici u Srpskoj počeće sjetvu ozimih usjeva na planiranih 67.500 hektara, od čega će pšenica zauzimati 43.000...