Utorak, 21 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBlitva je veoma cijenjeno povrće – Evo kako se gaji

Blitva je veoma cijenjeno povrće – Evo kako se gaji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Blitva vodi porijeklo sa Mediterana, gdje i danas rastu njeni divlji srodnici. Kao povrće blitva se uzgaja i koristi već oko 2.000 godina. Uglavnom se uzgaja kao baštenska vrsta.

U ishrani se koriste listovi i lisne drške i to kao varivo i salata. Po svojoj hranljivoj vrijednosti slična je špinatu. Bogata je kalijumom, natrijumom, kalcijumom, a od vitamina sadrži dosta vitamina C i beta karoten. Blitva je jako cijenjena u ishrani kao povrće koje pomaže regulisanju probave, dobar je diuretik, a preporučuje se protiv slabokrvnosti djece i omladine.

Osobine biltve

Blitva je dvogodišnja biljka. U prvoj godini razvija dubok i razgranat korijenov sistem koji je u gornjem dijelu zadebljan, zatim skraćeno stablo i lisnu rozetu. Listovi su na dugim lisnim drškama, koje mogu biti duge 10-25 cm i 1-4 cm široke. List je ovalane, ravne ili valovite ivice, glatke ili navorane površine. List može biti zelene ili žutozelene boje, sjajnog izgleda i mesnate površine. Lisne drške i nervatura mogu biti bijele, crvene ili zelene boje.

U drugoj godini razvija se cvjetno stablo koje je visine do 120 cm. Cvijetovi su sitni, sjedeći, u grupama 2-6 u pazuhu pricvjetnih listova. Cvijet je dvopolan, oprašuje se uglavnom pomoću vjetra. Plod je klupko, koje ujedno služi i kao sjeme. U jednom klupku obično budeviše sjemenki, pa tako se iz jednog klupka razviju uglavnom 2-3 biljke.

Proizvodnja blitve

Blitva se uglavnom proizvodi direktnom sjetvom, ali moguća je i proizvodnja iz rasada. Sjetva blitve je sukcesivna i moguće je obavljati od ranog proljeća do kraja juna za ljetnu ili jesenju potrošnju ili u avgustu i septembru za potrošnju u rano proljeće. Sjetva je na rastojanju između redova 20-30 cm i u redu 5-30 cm, dok je dubina sjetve 2-4 cm. U fazi 1-2 lista vrši se prorjeđivanje.

 

Blitva se može početi brati oko 60 dana nakon sjetve. Ako se beru mlade biljke, u fazi 5-6 listova, tada se blitva čupa sa korijenom. Ako je berba razvijenih biljaka beru se vanjski, poptpuno razvijeni i neoštećeni listovi. Na taj način se omogućava dalji neometan rast rozete i 3-5 berbi istog usjeva. Dobar usjev blitve može dati prinos 30-60 t/ha.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

BLITVA – Evo zbog čega i kako bi je trebalo jesti

BLITVA – Idealno zimsko povrće za vaše terase

U proljeće jedite što više ZELJA – Mnogo vitamina i malo kalorija

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI