Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaZaštita krompira od korova, bolesti i štetočina u organskoj proizvodnji

Zaštita krompira od korova, bolesti i štetočina u organskoj proizvodnji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U organskoj proizvodnji nije dozvoljena upotreba materijala hemijsko-sintetičkog porijekla, tako da je u proizvodnji krompira metodom organske proizvodnje zaštita, kao jedna od mjera njege, veoma kompleksna i specifična. To je jedan od najvećih problema i od njenog uspjeha umnogome zavisi ostvaren prinos.

U organskoj proizvodnji krompira korovi se uništavaju mehaničkim putem. Na manjim površinama mogu se uništavati ručno – plijevljenjem ili okopavanjem, dok se na večim površinama uništavaju međurenim kultiviranjem. Poželjno je da se korovi uništavaju što češće, bar na dvije do tri sedmice, kako bi se sprečilo da korovi ojačaju i tako spreče rast biljaka krompira.

Krompirova zlatica

Ekonomski najznačajnija štetočina krompira je krompirova zlatica i njeno suzbijanje je veoma značajno. Posebnu pažnju treba posvetiti izboru parcele, vodeći računa da je parcela na što većoj udaljenosti od prošlogodišnjih parcela. Odrasli insekti krompirove zlatice prezimljavaju u zemljištu i ukoliko je usjev krompira blizu vrlo rano počinju da se hrane i polažu jaja u novi usjev. Mehaničke mjere podrazumijevaju sakupljnje imaga i larvi, i njihovo uništavanje. Međutim, ovo je moguće raditi samo na manjim parcelama.

U prirodi postoji nekoliko biljaka (biljke repelenti) koje odbijaju krompirovu zlaticu. Te biljke su ren, buhač i žalfija. One se siju ili sade imeđu redova krompira ili oko usjeva krompira formiranjem pojaseva. Korijen rena sadrži etarska ulja zbog kojih ga krompirova zlatica izbjegava i obilazi u širokom luku. Buhač je važan u odbijanju napada vaši, stjenica i krompirove zlatice, a i kontaktni je insekticid, jer sadrži piretrin i smrtonosan je za insekte pri dodiru.

Malčiranje, pored zaštite od korova, stvara i staništa za predatore krompirove zlatice. U zaštiti od krompirove zlatice može se koristiti i gajenje klopka – usjeva, što je u ovom slučaju plavi patlidžan koga krompirova zlatica radije jede. Kada dođe do prenamnožavanja štetočine, ona se uništava zajedno sa njima i tako se sprečava prelazak na biljke krompira. Biološka kontrola štetočina se zasniva na primjeni njihovih prirodnih neprijatelja. U organskoj proizvodnji dozvoljena je primjena insekticida na bazi Baccilus thuringiensis, koji nisu dovoljno efikasni, ali zajedno sa preventivnom mjerama daju zadovoljavajuće rezultate.

Plamenjača krompira

Od bolesti krompira najveće štete nanosi plamenjača krompira. Mjere borbe protiv plamenjače krompira mogu biti preventivne i direktne. U preventivne mjere spadaju pospješivanje što bržeg razvoja krompira (naklijavanje, izbor ranih sorti), smanjenje vlaženja lišća (navodnjavanje u brazde ili “kap po kap”), izbor zdravih krtola za sadnju. Direktne mjere podrazumjevaju primjenu fungicida koji se nalaze na listi dozvoljenih u organskoj proizvodnji.

Autor: Jerinić Svetlana

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Insekticid i đubrivo od koprive – Kako da ih pripremimo?

GORKA SO (EPSOM SO) dobra je za vaše biljke – Evo kako se koristi za prihranu i đubrenje!

NE BACAJTE LJUSKE OD JAJA – Napravite sjajno đubrivo za vaše biljke!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI