Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSjetva mahuna: Evo kada je pravo vrijeme da ih posijete

Sjetva mahuna: Evo kada je pravo vrijeme da ih posijete

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mahuna je plod graha mahunara, a izuzetno bogati biljnim vlaknima zbog čega ih nutricionisti često preporučuju kao vrlo značajnu namirnicu u prehrani ljudi. Često su na popisu biljaka koje ljudi uzgajaju u svojim baštama, a u nastavku saznajte na šta obratiti pažnju.

Teška tla sprječavaju stvaranje kvržičnih bakterija

Na istoj površini se uzgajaju svake četiri godine, a najbolje nakon okopavina. Obogaćuju tlo azotom pa je nakon njih na istom mjestu dobro uzgajati paradajz ili papriku.

Za uzgoj mahuna najbolja su rahla tla mrvičaste strukture s pH vrijednostima od 5.4 do 6. Teška zemljišta spriječavaju stvaranje kvržičnih bakterija, a time i fiksaciju azota iz zraka.

Visoke i niske sorte

Protekle vremenske prilike s dnevnim temperaturama i do 25°C ne trebaju nas prevariti. S direktnom sjetvom počinje se krajem aprila, ali najčešće se obavlja oko sredine maja, kada i zemlja postane topla te prođe opasnost od mraza. Sije se na međuredni razmak od 50 cm, a razmak u redu je 5 cm. Dubina sjetve iznosi 5 cm, a u brazdu se stavljaju po dvije sjemenke.

Za ranu proizvodnju mogu se uzgajati u zaštićenim prostorima kada se sjetva obavlja tokom marta u primorskim krajevima, a u kontinentalnom području sredinom aprila. Postoje visoke i niske sorte, a u malim baštama se najčešće uzgajaju niske jer ih je potrebno samo posijati i čekati oko 60 dana do prve berbe.

Za uzgoj visokih sorti treba nešto više truda jer im je potrebno osigurati potporu za penjanje poput drvenih kolaca. One se sade unakrsno tako da su redovi udaljeni oko 1 m jedan od drugoga, a razmak između biljaka treba biti oko 80 cm. Uz pripremljenje kolce, posije se oko 6 zrna.

I visoke i niske sorte mogu se sijati tri puta u sezoni – u maju, junu i julu.

Za uspješan uzgoj i nicanje treba dosta toplote i vode

Za uspješan uzgoj potrebno je dosta toplote. Minimalne temperature za klijanje i nicanje su od 7 do 14°C, a najpovoljnije od 18 do 23°C i u to vrijeme niču za oko 5 dana. Visoke temperature iznad 30°C i suša mogu uzrokovati opadanje cvjetova. Sjetva se u kontinentalnom području vrši kada je temperatura tla u aprilu 10°C, a na Mediteranu to može biti i ranije.

Potrebe za vodom se mijenjaju tijekom vegetacije, a najveća potrošnja je za vrijeme cvjetanja. Nedostatak vlage i suša mogu uticati i na formiranje mahuna, ali treba pripaziti i da nema previše vode jer njeno zadržavanje oko korijena uzrokuje razvoj bolesti i truleži. Stoga, ako se navodnjava treba se natapati, a ne navodnjavati kišenjem.

Oprezno sa azotom

U početku rasta biljaka postoji velika potreba za kalcijem i azotom sve dok se ne razviju kvržične bakterije na korijenu. Đubrenje se obavlja organskim i mineralnim đubrivima, a preporučuje se i jedna prihrana kada biljke razviju tri do četiri lista. Stajnjak treba unijeti pod predusjeve jer velik udio azota u tlu uzrokuje prekomjernu bujnost i smanjenje broja plodova.

Od njege zasada važno je okopavanje i plijevljenje korova kako bi se razbila pokorica i osigurao bolji protok vode.

Izvor: agroklub.ba

PROČITAJTE:

Kada sijati kupus za berbu tokom cijele godine?

Kako da uzgojite šargarepu, tikvice i crni luk kod kuće: U saksiji ili bašti!

Kako da prepoznate dobar rasad paradajza

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI