Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeHortenzija - Raskošni cvijet koji smiruje um

Hortenzija – Raskošni cvijet koji smiruje um

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hortenzija – Pored izgleda koji je odmor za oči i uljepšava enterijer stana ili bašte, hortenzija je biljka za koju se tvrdi da smiruje um. Može se naći u preko 60 varijacija. Jedna od nevjerovatnih osobina joj je što može da mijenja boju, pa je nazivaju još i kameleon među cvijećem.

Biljka nije osjetljiva na niske temperature, ali je ipak treba zasaditi na zaštićeno mjesto. Dobro uspjeva u polusjenci, pa čak i u potpunoj sjenci.

Hortenzije ne podnose veći sadržaj krečnjaka u zemlji i vodi. Tako da bi bilo poželjno da se prije sadnje, zemljište obogati tresetom, a pri zalivanju koristiti meku vodu. Potrebe ove biljke za vodom su male, ali sa povećanjem temperature potrebe se povećavaju. Kada listovi klonu treba ponoviti zalivanje.

Hortenzija ne zahtjeva redovno orezivanje, ali povremeno treba odrezati slabe i suvišne izbojke. Vršne izbojke ne treba sjeći jer će se iz njih razviti cvijet. Kada biljka precvjeta, cvijet se odreže i baci. Dio grane sa tri para listova se odsječe. Taj dio grane poslužiće kao reznica. Prije zabadanja u zemlju donji listovi se odstrane, a gornji isjeku na pola. Dva pupoljka se zabadaju u zemlju, a treći ostaje napolju. Visoke temperature tokom ljeta doprinose brzom ožiljavanju, korijen se razvija do jeseni, ali se hortenzija tek u proljeće prebacuje na stalno mjesto.

Za razmnožavanje hortenzije potrebno je malo umjeća, uspijeh nije zagarantovan, ali treba pokušati!

Izvor: psss.rs
PROČITAJTE:

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI