Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako da uzgojite šargarepu, tikvice i crni luk kod kuće: U saksiji...

Kako da uzgojite šargarepu, tikvice i crni luk kod kuće: U saksiji ili bašti!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Slobodno vrijeme koje nam se najednom ukazalo trebalo bi iskoristiti pametno – ako imate balkon ili još bolje dvorište, iskoristite ih da svojoj porodici obezbjedite male zalihe domaćeg povrća! Evo kako da lako i uspiješno uzgojite šargarepu, tikvice icrni luk u bašti ili u saksijama!

Šargrepa

Za uzgoj šargarepe u bašti prvo treba “protresti” tlo grabuljama i dodati malo đubriva. Sije se plitko u redove koje treba odavajti oko 35-40 cm. Ako je sadite u saksiju, biće vam potrebna dublja žardinjera i okrugla sorta koja nema dugačko korijenje.

Tikvica

Za tikvice prvo treba da znate da zauzimaju dosta prostora, pa ih treba saditi malo dalje od ostalog povrća u bašti. Odlično uspijevaju na tlu bogatom humusom – u njemu rastu brzo i bogato tokom cjelog ljeta, čak i početkom jeseni. Redovno berite mlade plodove i ne dajte da porastu toliko da da se u njima razvije sjeme.

Crni luk

Luk se sadi iz lukovica koje se utiskuju u zemlju, šiljatim krajem prema gore. Važno ih je zaštititi od hladnoće i mokrog tla jer je luk vrlo osjetljiv na višak vlage. Ako želite mladi luk, posadite lukovice gusto, gotovo jednu do druge, pa ih vadite prema potrebi. Za uzgoj cjelih glavica potrebno je praviti veći razmak.

Izvor: Stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

Kako da prepoznate dobar rasad paradajza

Odgajite zelenu salatu i spanać na terasi: Za dva mjeseca imaćete svjež, domaći proizvod /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI