Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako da prepoznate dobar rasad paradajza

Kako da prepoznate dobar rasad paradajza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uspijeh u odgajanju paradajza, omiljenog i vjerovatno najzastupljenijeg povrća u baštama i okućnicima zavisi od pravilne sadnje, zdravog rasada i odgovarajuće njege. Prije svega, izaberite snažne biljke, dobro odnjegovane.

Dobro njegovan rasad paradajza odlikuje se čvrstim, kraćim stablom – dobro je da ima između šest i osam bočnih listova, dok korijen treba da bude snažan i razvijen. S obzirom na to da paradajz ima dubok korijen, zemljište valja adekvatno pripremiti, što znači dublju obradu – i do 40 centimetara – kao i dobro đubrenje.

Prije sjetve treba da obilježite redove, a idealno je da razmak između njih bude nešto manje od metar kako biste mogli da se kasnije krećete između stabala, a i da bi biljka mogla da se normalno razvija. Razdaljina između biljaka u jednom redu može biti oko pola metra.

Najbolje vrijeme za sadnju paradajza je tokom prvih desetak dana maja. Ukoliko temperature ne izgledaju stabilne, a bojite se da ćete okasniti sa sadnjom, nemojte odlagati ovaj posao ali zaštitite biljke od potencijalnog mraza.

Rasad treba da bude spušten dovoljno duboko – čak i do prvih listova – jer će tako koren biti bezbedniji od eventualnih jačih padova temperature.

Takođe, pazite da već pri samoj sadnji rasada postavite i kratko kolje (dovoljno je i samo petnaestak centimetara iznad zemlje) koje ćete kasnije zamjeniti nešto višim.

Ukoliko postavljanje potpore ostavite za kasnije, rizikujete da oštetite korijen mladih biljaka.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

PROČITAJTE:

SVE O RANOJ PROIZVODNJI PARADAJZA

Uz ove savjete imaćete najbolji paradajz ikada

Kako uspješno gajiti papriku i paradajz na malim površinama

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI