Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKada sijati kupus za berbu tokom cijele godine?

Kada sijati kupus za berbu tokom cijele godine?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kupus je biljka iz porodice kupusnjača koja se kod nas često uzgaja. U kontinentalnom dijelu za jesenju berbu i preradu, a u primorskom u proljeće. Dobro uspijeva u prohladnim i vlažnim podnebljima, a optimalne temperature za rast su oko 17°C.

Visoke temperature nepovoljno djeluju na rast i razvoj glavice, pogotovo ako su praćene sušom. Prema svjetlosti ima umjerene zahtjeve, ali ne podnosi jače zasjenjivanje, naročito u fazi presađivanja, savijanja listova i rasta glavica. Treba naglasiti da ima visoke potrebe za vodom, pogotovo u vrijeme formiranja glavica.

Za ranu proizvodnju pogoduju pjeskovita, a kasniju teža i plodnija tla

Najbolje uspijeva na dubokim, plodnim tlima slabo kisele do neutralne reakcije. Za ranu proizvodnju pogoduju mu lakša, topla i pjeskovita tla, a za kasnu teža i plodnija koja bolje zadržavaju vlagu.

Na istu površinu trebao bi doći tek nakon tri godine, a dobri predusjevi su mu lucerka, paradajz, krompir, grašak, ječam i pšenica. On je odličan predusjev za većinu povrtarskih vrsta jer ostavlja tlo nezakorovljeno i rahlo. Prethodni usjev nikako ne bi trebale biti šećerna repa, cikla, špinat ili iz porodice kupusnjača.

Uzgaja se iz presadnica ili direktnom sjetvom koja mora biti pažljivo obavljena. Tradicionalno je najvažnije jesenje povrće za kiseljenje i za tu se svrhu sije na otvorenom u aprilu, a presađuje u junu. U vrtovima se mogu kombinovati i rane, kasne te zimske sorte iako se ljetni i jesenji kupus mogu sijati jedan za dugim koristeći rane i kasne sorte.

Berite kupus cijele godine

U primorju se ovo povrće sije ljeti, presađuje u jesen i bere već od februara. U hladnijim područjima rane sorte se siju u grijane prostore u februaru, a presađuju na otvoreno nakon 30-ak dana, kada se razvije prvih tri do pet listova. Glavice se beru u maju i junu. Rane sorte se mogu ponovno sijati i u junu te presaditi u julu za berbu u avgustu i septembru.

Za kiseljenje su najbolje kasne sorte i one se siju na otvorenoj gredici u aprilu, presađuju u junu i beru u septembru i oktobru. Za jesenju i zimsku berbu se sije u maju i junu, presađuje u julu ili avgustu u plastenik ili na otvorenu gredicu gdje ih u oktobru treba zaštiti agrotekstilom.

Za porodični povrtnjak dobar je i uzgoj bez presađivanja. Na gredice u aprilu posijte sjeme pa kad biljčice dosegnu tri do pet listova počnite ih brati kao proljetno zeleno povrće koje možete dodavati čorbama, varivima i sl. Do vremena kada se počnu formirati glavice, stabljike na gredici trebaju biti prorijeđene.

Razmak sjetve zavisi od sorte, plodnosti i vlažnosti tla

Gustina presađivanja zavisi od sorte, plodnoste i vlažnosti tla. Kod gredica, radi ručnog okopavanje preporučuje se razmak za rane sorte 40 cm, za srednje 50 cm i za kasne 80 cm. Razmak u redu može biti od 30 do 80 cm, zavisno od krupnoće biljke.

Presadnice se sade do prvog razvijenog lista i domah se moraju zaliti. Od njege presađenog kupusa obavezna su dva do tri okopavanja jer se pri tome biljke malo nagrnu zemljom, što dovodi do boljeg stvaranja adventivnih žila. Poželjno je i prihranjivanje nekoliko puta tokom vegetacije.

Berba se vrši odsijecanjem glavice iznad prve etaže donjeg lišća. Rani kupus se bere dva do tri puta, a kasni se obavezno treba brati prije jakih mrazeva i temperature od -5°C. Ako za vrijeme berbe nastanu niske temperature, tada treba pričekati povoljnije vrijeme.

Izvor: agroklub.ba

PROČITAJTE:

Zaštitite kupusnjače od kupusne muve

Kako gajiti rani kupus na otvorenom polju

Sok od ljubičastog kupusa: Reguliše nadimanje, štiti od raka i pomaže mršavljenju /RECEPT/

Kako da tokom zime uvjek imate svjež kupus

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI