Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSjetva kelja - Dobro podnosi suše i visoke temperature

Sjetva kelja – Dobro podnosi suše i visoke temperature

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sjetva kelja – Kelj pripada istoj vrsti kao i kupus (Brassica oleracea L.), predstavlja drugačiji varijetet, a u odnosu na kupus ima znatno veću hranljivu vrijednost. Ukus mu je blag i prijatan. Koristi se za kuvanje i sušenje. Ne može se kiseliti. Bolje podnosi mrazeve, suše i vosoke temperature nego kupus.

Kelj se gaji na isti način kao kupus. Za ranu proizvodnju sije se u januaru ili februaru u tople leje, rasađuje se u martu. Razmak za rasađivanje ranih sorti je 40×40 cm ili 50×40 cm, srednje ranih 50×50 cm ili 40×60 cm i kasnih sorti 70×60 cm ili 80×60 cm. Glavice se sijeku po suvom vremenu. Zahvaljujući otpornosti prema niskim temperaturama, neke sorte kelja se mogu uzgajati i preko zime. Prinosi kelja su nešto manji od prinosa kupusa.

Srednje kasni i kasni kelj može se sijati na otvoreno od aprila do početka novenbra. Obično se sije od 2 do 3 g sjemena po m2 u redove, na razmak od 10 do 15 cm ili šire. Njega prije sadnica sastoji se u prorjeđivanju, rahljenju, zalivanju i plijevljenju. Zaliva se prema potrebi, svakih nekoliko dana.

Kada biljčice razviju od 3 do 5 listića, vrijeme je da ih presadimo na gredicu. Na dan presađivanja presadnice trebamo dobro zaliti kako bismo ih lakše vadili. Najbolje je presađivanje obaviti po oblačnom vremenu bez vjetra. Nakon sadnje gredicu treba dobro zaliti.

Kelj se može sijati i uzgajati tokom cijele godine što zavisi od sorte koju sijemo i njenoj dužini vegetacije.

Kod nas se najviše gaje sljedeće sorte kelja:

Advent – Jedna od ranijih sorti sa malom, niskom rozetom i veoma naboranim listovima. Ima sitnu ili srednje krupnu glavicu. Veoma je prinosna, dobrog ukusa, otporna na hladnoću. Dužina vegetacije 100-120 dana, u jesenjojs sadnji 220-240 dana.

Gvozdena glava – Srednje rana sorta, dužina vegetacije oko 120 dana. Formira čvrste, okrugle glavice. Sije se i kao srednje rana sorta kupusa. Slabo otporna prema pucanju glavica.

Vertus – Srednje kasna sorta, listovi srednje naborani, tamnozelene boje. Glavica krupna, 3-4 kg, malo pljosnata, umjereno čvrsta.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Ivanjsko cvijeće: Za jetru, bubrege i protiv kožnih oboljenja

Uništavaju je kao korov, a ljekovita je

Žalfija: Svi važni recepti na jednom mjestu

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI