Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoTikvice najbolje uspijevaju kada se posade u kante ili saksije - Evo...

Tikvice najbolje uspijevaju kada se posade u kante ili saksije – Evo kako da ih gajite na balkonu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko nemate baštu ili dvorište, obradovaće vas činjenice da tikvice mogu da se sade u kante ili saksije i da imate prinos kao iz povrtnjaka.

Donosimo vam 6 savjeta za uzgoj tikvica na terasi:

1. Odaberite pravu sortu – Preporučuje se gajenje mini tikvica koje se mogu brati odmah i koristiti za ishranu. Ukoliko ste vrstan gurman, cijenićete i cvijet tikvice u kulinarstvu.

2. Odaberite pravu posudu – Mogu da se sade u saksije jer imaju relativno plitak korijen. Stoga će poslužiti saksija dubine 30 cm. Međutim, tikvica zahtjeva hranljivo zemljište, pa ako ste u mogućnosti da im obezbjedite veće saskije sa slojevitom zemljom – uradite to. Koristite keramičke ili drvene saksije koje ćete redovno zalivati, jer tikvice vole vodu.

3. Zemlja – kompost – Tikvice moraju imati zemlju koja zadržava vlagu. Najbolje bi bilo da napravite samo sastav zemlje za tikvice koja će imati oko: 1/3 ilovače, 1/3 domaćeg komposta i 1/3 lišća. Takva zemlja će imati dovoljno minerala, ali će i zadržavati vlagu neophodnu za uspješan rast tikvica.

PROČITAJTE: Ove činjenice o tikvicama će vas iznenaditi

4. Vole sunce – Zato saksiju stavite na neko izuzetno sunčano mjesto. Ako je moguće obezbjedite im najmanje 6 sati sunca dnevno. To ne bi trebao biti problem s obzirom da se saksije mogu premještati po balkonu.

5. Obavezno im napravite konstrukciju po kojoj mogu da se “penju” – To može biti i ograda na terasi.

6. Zalivajte ih redovno – Kao što smo već rekli, vole vodu ali ne vole da žive u bari. Vodite računa da ne pretjerate prilikom zalivanja.

Izvor: stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

Patišon tikvice – Nedoljivog su ukusa ali i izgleda!

Kako da napravite luk za tikvice penjačice

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI