Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePoljski rastavić ili preslica - Koji dio biljke se koristi u ljekovite...

Poljski rastavić ili preslica – Koji dio biljke se koristi u ljekovite svrhe?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poljski rastavić ili preslica – Višegodišnja paprat sa rizomom koji duboko prodire u zemlju. Iz rizoma se svake godine razvije sterilna i fertilna stabljika.

Fertilna stabljika se pojavljuje prije sterilne, nerazgranata, blijedomrka, na vrhu sa sporama, duž stabla su razmaknuti rukavci sa zubcima. Nakon rasipanja spora fertilne stabljike uginu. Sterilne stabljike su do 80 cm visoke, jednostruko ili dvostruko razgranate sa uspravnim ili poluuspravnim grana.

Preslica naseljava hladna i umjerena područja Evrope, Azije i Sjeverne Amerike. Najčešće raste na njivama, pored puteva i potokabrdskog i gorskog pojasa.

Sakupljaju se samo sterilne granate stabljike preslice. Fertilne stabljike su jestive, beru se u martu i aprilu, prirđuju se kao šparga, bogate su vitaminom C. Fertilne stabljike se ne upotrebljavaju u ljekovite svrhe. Sterilne stabljike se beru u rano ljeto kada su biljke izrazito zelene.

Equisetum arvense

Preslica od biološko aktivnih materija sadrži: saponin, oksalnu i jabučnu kiselinu, kalijum silikat 15-18%, smole, tanine, pektine, flavonske heterozide, vitamin C, karotenoide i gorke supstance.

Poljski rastavić ili preslica se koristi za liječenje upale mokraćnih organa, za bolje varenje, kod hronične upale bubrega sa hipertonijom. Moćan je diuretik. Zbog značajnog sadržaja oksalne kiseline (pjeska) preporučuje se ograničena upotreba preslice u liječenju oboljenja bubrega jer može izazvati negativne posljedice.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Ivanjsko cvijeće: Za jetru, bubrege i protiv kožnih oboljenja

Uništavaju je kao korov, a ljekovita je

Žalfija: Svi važni recepti na jednom mjestu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI