Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeIvanjsko cvijeće: Za jetru, bubrege i protiv kožnih oboljenja

Ivanjsko cvijeće: Za jetru, bubrege i protiv kožnih oboljenja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ivanjsko cvijeće je veoma rasprostranjena evroazijsko – submediteranska vrsta koja je odatle preneta u Severnu Ameriku. Biljka je jako rasprostranjena u našim krajevima, a nalazi se na suvim staništima, brdskim i pretplaninskim livadama, uz puteve, listopadnih šuma i šibljika, a u vrijeme cvjetanja je povijena na dole. Postoji više vrsta: Galium aparine i Galium mollago. Druga vrsta od pomenute dve biljke raste po šumarcima i ima zlatno-žute cvjetove, jak, medni miris. Može se naći i ispod osušene trave u zimskom periodu. Sve vrste imaju slična ljekovita svojstva i koriste se na isti način.

Ivanjsko cvijeće ima dugu tradiciju upotrebe u čajevima za jačanje i čišćenje jetre. Ovo vjerovatno ima veze sa doktrinom znaka, srednjevekovnom teorijom po kojoj biljke izgledom podsećaju na organ koji liječe (biljke za jetru i žuč po ovoj doktrini su bijele ili narandžaste boje). Kada se koristi za čišćenje jetre ivanjsko cvijeće mješa se sa travom ivom i maslačkom.

Ivanjsko cvijeće blagotvorno utiče na urogenitalni trakt. Najbolje rezultate daje kada se pomješa u jednakoj mjeri sa zlatnicom. Dnevno se pije litar čaja podeljeneno u tri jednake doze.

Narodna medicina ivanjsko cvijeće cijeni i kao sredstvo za zaustavljanje obilnih menstrualnih ili krvarenja iz hemoroida u kombinacijisa rusomačom i hajdučicom.
Francuska tradicionalna medicina poštuje ovu biljku i posebno je preporučuje epileptičarima, ali modena fitoterapija ne koristi ivanjsko cvijeće za tu svrhu.

Ivanjsko cvijeće se veoma često i uspiješno upotrebljava u liječenju kožnih bolesti, posebno psorijaze. U tom slučaju na oboljela mjesta stavljaju se obloge od svježe biljke. Od velike koristi je ako se uz ovo pije i čaj od divlje dan i noći.

Ivanjsko cvijeće vijekovima se koristilo za sirenje mlijeka. Ova tradicija sačuvana je i danas u nekim dijelovima Grčke.

Čaj za čišćenje jetre

  • Ivanjsko cvijeće (Galium verum) 100g
  • Trava iva (Teucrium montanum) 100g
  • Korijen maslačka (Taraxacum officinale) 100g
Sve biljke pomješajte pa dvije supene kašike smješe prelijte sa 300ml ključale vode. Promješajte, poklopite i ostavite da stoji 1h. Procijedite i pijete pola sata prije jela, nezaslađeno.

Obloge protiv psorijaze

50g sviježeg ivanjskog cvijeća sameljite na mašini za meso ili multipraktiku. Toj masi dodajte kašičicu nevenovog ulja i u tankom sloju namažite na oboljelo mjesto. Zavijte gazom i ostavite da stoji pola sata. Nakon tog vremena isperite čistom vodom, osušite, pa namažite gelom od aloje.

Uz ovo se pije čaj od divlje dan i noći (Viola tricolor). Dvije supene kašike suve biljke preliti sa pola litra hladne vode i kuvati 2-3 minuta. Skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata, procijediti i popiti nezaslađeno.

Čaj za urogenitalni trakt

  • Ivanjsko cvijeće (Galium verum)  100g
  • Zlatnica (Solidago virgo-aurea)  100g

Dvije supene kašike suve biljke preliti sa pola litra hladne vode i kuvati 2-3 minuta. Skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata, procijediti i popiti nezaslađeno tri puta na dan -piše Snaga bilja

Prije upotrebe prirodnih lijekova posavjetujte se sa svojim ljekarom ili farmaceutom.

PROČITAJTE:

Žalfija: Svi važni recepti na jednom mjestu

Oblepiha – 4 recepta za žensko zdravlje

Rastavić, preslica ili konjorep – Moćni čistač organizma

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI