Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUništavaju je kao korov, a ljekovita je

Uništavaju je kao korov, a ljekovita je

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Studije pokazuju da preslica ublažava simptome Alchajmerove bolesti, udvostručuje broj vlasi, smiruje, ublažava upale. Često je zamijene za korov, a evo zašto ju ne bi smjeli uništavati.

1. Odlična je za kosu, kožu i nokte

Preslica je jedan od najboljih izvora silikagela koji pomaže tijelu u proizvodnji kolagena – gradivnog bloka kose, kože i noktiju. Jedno istraživanje je pokazalo da preslica povećava rast, volumen i debljinu kose te doslovno udvostručuje broj vlasi kod žena s tankom kosom.

Druga studija je pokazala da preslica jača nokte, smanjuje listanje, krhkost i zanoktice. Zbog svojih svojstava pojačavanja proizvodnje kolagena, smatra se da preslica sadrži svojstva protiv starenja i tonira kožu.

2. Liječi rane i ublažava opekotine

Preslica se koristi od davnina za zaustavljanje krvarenja, liječenje čireva, rana ruptura i upala na koži. Jedno istraživanje je pokazalo da mast od preslice pomaže ženama da lakše zacijele epiziotomijske rane (hirurškog zahvata kojim se reže međica kako bi se proširio porođajni kanal i olakšao porod), a istovremeno smanjuje post-operativnu bol. Silika zapečaćuje ranu, dok flavonoidi pomažu u sprječavanju infekcije.

3. Uklanja teške metale

Proučeno je i dokumentirano da preslica ima sposobnost izvlačenja teških metala iz tijela i tla. Jedno istraživanje je pokazalo da ispijanje litre u kojoj ima puno silike, uklanja aluminijum iz tijela, bez da sa sobom povuče i esencijalne metale poput željeza i bakra.

“Predočili smo preliminarne dokaze da je tokom 12-sedmične terapije mineralnom vodom koja je bogata silikom, tjelesni ‘teret’ aluminijuma pao kod pojedinaca koji boluju od Alchajmerove bolesti te da je došlo do klinički relevantnih poboljšanja kognitivnih sposobnosti kod najmanje tri od 15 pojedinaca”, napisao je autor studije.

4. Smanjuje upalu

Istraživanje iz 2013. godine je pokazalo da je preslica jedna od nekoliko biljaka koje sadrže kinurensku kiselinu koja sadrži protivupalna, antioksidativna i ublažavajuća svojstva, posebno za reumatoidni artritis. Ona se može koristiti za ublažavanje crvenila kod ekcema, akni i drugih stanja kože.

5. Opušta i uspavljuje

Flavonoidni antioksidansi u preslici djeluju kao blag i siguran sedativ. Takođe je bogata kalcijumom i magnezijumom – mineralima koji su poznati po smirivanju živaca. Čaj od preslice se koristi za smanjivanje razdražljivosti, hiperaktivnosti i nesanice.

6. Jača kosti

Istraživanja su pokazala da silicijum stimuliše stanice koje grade kosti. Kolagen pruža zaštitu vašim kostima, dok ih kalcijum i drugi minerali hrane te ojačavaju tu zaštitu. U italijanskoj studiji otkrili su da preslica značajno poboljšava gustoću kostiju.

Kako koristiti preslicu?

Da biste napravili snažnu “infuziju” – kuvajte pola šoljice suve preslice u dvije šoljice kipuće vode 10 minuta. Ostavite da odstoji između sat i sedam sati.

“Infuziju” možete koristiti za:

  • Biljno ispiranje kose – za jaču kosu i poticanje rasta
  • Kao tonik za blistavu kožu – namočite papirnatu masku za lice u čaj i držite ju na licu do pola sata.
  • Bolno grlo – infuziju pomiješajte s malo morske soli pa grgljajte nekoliko puta dnevno
  • Gingivitis – grgljajte tri do četiri puta dnevno
  • Preslicom možete napuniti i kadu za meku kožu ili rješavanje infekcije mokraćnog sistema. Biljka se može uzimati interno kao čaj ili u kapsulama, piše Return to Now.

Izvor: N.N.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI