Srijeda, 17 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoProizvodnja mrkve u zatvorenom prostoru

Proizvodnja mrkve u zatvorenom prostoru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako se uspješno proizvodi u tunelima za ranu proljetnu i pod agrotekstilom za proljetnu potrošnju, mrkva se rjeđe gaji u zaštićenom prostoru.

Mrkva je dvogodišnja vrsta i za ishranu se koristi zadebljali korijen. Niče sporo (14 do 21 dan), čak i pri optimalnim uslovima, a ponik je nježna biljka. U toku vegetacije obrazuje rozetu listova i zadebljali korijen.

Korijen je okruglog, cilindričnog, konusnog do vretenastog oblika. Kvalitetan korijen ima narandžastocrvenu boju kore i središnjeg dijela, prijatan miris koji potiče od eteričnih ulja.

Korijen je bogat šećerima, beta karotenom, mineralnim materijama i eteričnim uljem. Pri preobilnom đubrenju azotom i uz nedovoljno svjetlosti u korijenu se nagomilavaju štetni nitrati.

Pročitajte: Jesenska sjetva mrkve

Potrebe mrkve za toplotom i vodom

Mrkva ima umjerene potrebe za toplotom. Niče na temperaturi od 3-4 stepena, ali optimalna temperatuje je 20 stepeni. Za rast listova optimalna je temperatura 18, a za zadebljavanje korijena 20-22 stepena. U fazi ponika podnosi blage mrazeve, a u fazi razvijene rozete i -10 stepeni. Visoke temperature i nedostatak vode nepovoljno djeluju na obrazovanje zadebljalog korijena. Biljka traži dosta svjetlosti.

Kritični periodi u potrebi za vodom su nicanje, obrazovanje rozete i početak obrazovanja zadebljalog korijena. U cjelini, zahtjeva umjereno vlažno zemljište (60-70% PVK), a nagle promjene vlažnosti nepovoljno utiču na razvoj korijena. Mrkva dobro uspjeva na lakim zemijištima, odnosno supstratima (pH 6,5-7,0) uz dobru drenažu. Đubri se na osnovu kontrole plodnosti zemljišta imajući u vidu da sa prinosom od 10 kg iz zemljišta iznosi 34 g N, 10 g P2O5 i 50 g K2O.

Pročitajte: Kada je vrijeme za vađenje mrkve

Proizvodnja u zaštićenom prostoru

Što se uzgoja u zaštićenom prostoru tiče, to se najčešće izvodi u niskim i poluvisokim tunelima. Zbog duge vegetacije nije najrentabilnija za gajenje u plastenicima i staklenicima. Najpogodnije su rane sorte (pariska) ili sorte tipa „nantes“. Sjetva može biti u jesen (septembar,oktobar) ili zimi (decembar, januar i februar). Zemljište za gajenje mrkve trebalo bi da je dobre strukture, pa se zato u zemljište unose treset ili pijesak i 1-2 kg zgorelog stajnjaka po metru kvadratnom i 50 g azota, 100 g fosfora, 120 g kalijuma i 50 g magnezijuma na 10 m2.

Sije se u redove sa razmakom između redova 20 cm, a u redu, poslije prorjeđivanja (u fazi prvog lista), ostavljaju se biljke na rastojanju 5-8 cm. Pri gajenju u širim objektima sije se u pantljike, sa razmakom između pantljika 50-60 cm. Zemijište se poslije sjetve zalije i na temperaturi oko 18 stepeni mrkva nikne za 15-20 dana. U fazi 3-4 lista trebalo bi je prihraniti sa po 20-50 g N i K đubriva na 10 m2.

Pročitajte: Mrkvina lisna buva – Štetočina mrkve i peršuna zbog koje se biljke suše

Za rast mrkve pogodna je temperatura oko 18 stepeni, uz vlažnost zemljišta od 75% PVK (zaliva se svakih 10-12 dana sa 10-12 l vode/m2). Međuredna obrada obavlja se 2-3 puta dok se rozeta listova ne razvije, tako da zatvori redove. Mrkva dospijeva za 70-80 dana i sa metra kvadratnog dobija se 2-6 kg, u zavisnosti od uzrasta u vrijeme kad se korijen vadi.

Veoma dobre rezultate daje rana proizvodnja mrkve uz sjetvu pred zimu i pokrivanje agrotekstilom u februaru, ili sjetva i pokrivanje agrotekstilom u februaru. Sjetva (sa 1,5-2 kg/ha) obavlja se mašinski (njiva) ili ručno (bašta) u 4 do 6 redne pantljike (zavisno od širine agrotekstila). Pred sjetvu se izvrši đubrenje, a poslije pokrivanja po potrebi zalivanje. Agrotekstil se skida 10 dana prije vađenja mrkve. Od bolesti može da se razvije pepelnica (karatan), palež lista (maneb), a zbog upotrebe agrotekstila rjeđa je pojava stetočina. Mrkva pokrivena agrotekstilom daje veći prinos (do 20%) i vadi se 15-25 dana ranije.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...