Utorak, 4 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKada je vrijeme za vađenje mrkve

Kada je vrijeme za vađenje mrkve

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svima je poznato da nema dobre supe niti bilo kakve čorbe bez mrkve. Ova povrtarska, korijenasta kultura koja se smatra odličnom za popravljanje vida, jačanje imuniteta i sprečavanje karijesa, čest je izbor proizvođača povrća. Postavlja se pitanje, kada znati da je pravo vrijeme da se izvadi mrkva iz zemlje.

Slijedite ovih 5 činjenica i nećete pogrešiti:

1. Vađenje možete započeti tek kada ima 1 do 1,5 centimetar u prečniku. Mrkva se vadi u periodu nakon 60 dana (mlada mrkva, za prodaju u vezicama ili u svježem stanju sa odstranjenim lišćem), do 120 dana (kada nastupa puna tehnološka zrelost).

2. Znate da je nastupila puna tehnološka zrelost kada se spoljni listovi u lisnoj rozeti osuše, požute, fiziološki odumiru (izvršen je transport hranljivih materija iz listova u zadebljali korijen). Ovakva mrkva je pogodna za duže čuvanje. Mrkva se u tehnološkoj zrelosti vadi u jesenjem periodu, krajem oktobra i početkom novembra.

Pročitajte: Koliko dugo mrkva može da ostane u zemlji?

3. Ako se zakasni sa vađenjem, moguće je ponovo kretanje vegetacije, to jest pojava novih listova, naročito ako su prisutne padavine. Ovo je vrlo nepovoljno po korijen, jer novi listovi koji rastu to čine iscrpljujući nutritivne materije iz njega, čime smanjuju njegov kvalitet, a to negativno utiče i na dužinu čuvanja mrkve, umanjujući mogućnost skladištenja.

4. U malim baštama povrtari vade mrkvu ručno. Savjet je da se to uradi tako što se uhvati lisna masa mrkve i polako se čupa okretanjem mrkve u jednu pa u drugu stranu. Takođe savjet je da se to uradi kada je zemljište umjereno vlažno od padavina, a ako nije malo ga ovlažiti. Na manjim parcelama se vađenje vrši i pomoću alata – vila za vađenje repe. Vadi se i namjenskim vadilicama, ali je prethodno potrebno odstraniti lišće. Vađenje vadilicama se vrši kada je zemljište suvlje i napolju nije vlažno vrijeme.

Pročitajte: Ljubičasta MRKVA – zbog BOJE ima veću ulogu po naše ZDRAVLJE

Veće površine rade se sa kombajnom za vađenje mrkve. U tom slučaju se lišće ne odstranjuje. Kada se ne posjeduje navedena mehanizacija mrkva se vadi pomoću jednobraznog pluga kome se skine plužna daska. Ova mašina zahvata jedan red sa biljkama i baca mrkvu na stranu.

5. Mrkva se nakon čišćenja od zemlje skladišti na temperaturi od 1 stepen i pri vlažnosti vazduha 97 posto.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

marinara sos

Kako da napravite marinara sos

Ovaj marinara sos je odličan uz špagete, ali i kao zamjena za pizza sos. Donosimo recept, uputstva, ali i video tutorijal. Marinara sos je popularni...