Četvrtak, 26 Maja, 2022
spot_img

Jesenska sjetva mrkve

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jesenska sjetva mrkve uobičajena je praksa. Međutim, postoje pravila koja kako bi mrkva uspješno narasla. Otkrijte koja su i zašto saditi mrkvu u jesen.

Mnogo povrće završava period vegetacije u jesen. Mrkva je jeda od njih te njoj, kao i ostalima, jesenske i zimske temperature ne smetaju. Iako rastu sporo, ipak rastu. U ranu jesen tlo je dovoljno toplo za brzo klijanje.

Sjetva u jesen ima mnoge prednosti. Jedan je iskorištavanje površine i nabava povrća već  u rano proljeće.

Jesen je idealno vrijeme za sijanje mrkve. Baš kao i kod bijelog luka (Vrijeme i način sadnje jesenskog bijelog luka), potrebno je pripremiti zemlju za sijanje. Mrkva i ostalo korjenasto povrće vole rahlu zemlju pa ponekad nije loše i dodati malo pijeska.

Uzgaja se u plodoredu, najčešće nakon paradajza, graška ili krompira, a razmak između redova u kojima se sije trebao bi biti oko 20 centimetara.

Kad malo poraste, slobodno ju prorijedite i ostavite razmak oko 10 centimetara među biljkama. Dobro ju je sijati u plastenicima i klijalištima kako je preniske temperature ne bi uništile.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

komarac

Bijeli luk, pljuvačka i banana: Ublažite svrab od uboda komarca pomoću...

Postoji nekoliko prirodnih lijekova za ubode komaraca, bez potrebe za mastima i kremama iz apoteke. U većini slučajeva to su sastojci koje gotovo svi...