Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaMrkvina lisna buva - Štetočina mrkve i peršuna zbog koje se biljke...

Mrkvina lisna buva – Štetočina mrkve i peršuna zbog koje se biljke suše

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mrkvina lisna buva (Trioza viridula)je rasprostranjena u cijeloj Evropi i može prouzrokovati značajne štete. U stadijumu imaga i larve hrani se isisavanjem sokova iz lišća mrkve i peršuna, uslijed čega se ono uvija, kovrdža, a potom i suši. Osim toga ova vrsta je prenosilac biljnih virusa.

Mrvina lisna buva ima jednu genraciju godišne. Prezimljava u stadijumu imaga ispod biljnih ostataka, ili na drugim skrovitim mjestima.

mrkvina lisna buva
Izgled odraslog insekta (imaga) mrkvine lisne buve

Imago (odrasli insekt) se aktivira tokom aprila, i nakon perioda ishrane i kopulacije ženka polaža jaja na donju stranu lista. Embrionalni razvoj traje oko dvije nedjelje i ispilile larve se koncentrišu oko lisnih nerava gdje sišu sokove. Razvoj larvi traje oko 30 dana nakon čega se, tokom avgusta, javlja imago koji se poslije ishrane povlači na prezimljavanje.

Pročitajte: Tri najopasnije zemljišne štetočine povrća

MJERE SUZBIJANJA

Čim se u proljeće pojave prve odrasle jedinke, a kasnije i larve, treba primijeniti hemijske mjere upotrebom insekticida dozvoljenih za primjenu u povrću, odnosno istim preparatima kao za lisne vaši. Početak preletanja mrvine lisne buve na mlade usjeve lako se utvrđuje pomoću žutih ljepljivih ploča. Prekrivanje biljaka zaštitnim mrežama takođe umanjuje značaj ove štetočine.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI