Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNa šta treba obratiti pažnju prilikom pravljena baštenskih leja

Na šta treba obratiti pažnju prilikom pravljena baštenskih leja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Baštenska leja – Gajenje povrća na lejama primjenjuje se na parcelama koje su slabo propustljive, kao i na zemljištima sa povećanim sadržajem štetnih soli ili sa plićim oraničnim slojem. 

Na lejama se može gajiti kako rasad povrća (za kasnu proizvodnju), tako i samo povrće i to od sjetve ili sadnje do berbe (najčešće u baštenskoj proizvodnji).

Karakteristike dobre leje

Najčešće su pravougaonog oblika, širina leje može da varira između 120 i 150 cm, a najčešća visina je od 20 do 30 cm, dok se dužina određuje prema potrebi, a preporuka je da ne bude duža od 40 m.

Ako se povrće gaji na više leja, one se postavljaju paralelno po dužini sa stazama širine od 40 do 60 cm. Svi radovi u leji se obavljaju sa staze i zato ona ne bi trebalo da bude šira od 150 cm.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom pravljenja leje

Leje se postavljaju po dužoj strani u pravcu sjever-jug zbog ujednačenijeg i pravilnog osvjetljenja biljaka tokom vegetacije. Kod pravljenja leja, prvo se istrasiraju staze. Staze se ne kopaju, već se samo u određenoj širini ugazi i sabije zemljište radi boljeg korišćenja sunčeve svjetlosti tokom vegetacije.

Leja ne smije biti visoko uzdignuta iznad staze jer se tad veoma brzo suši. Površina leje treba da je vodoravna, bez ulegnuća u kojima bi se voda mogla sakupljati.

Međutim, leja ne smije biti ni ispupčena jer se tada voda sliva niz stazu. Leje omogućavaju bolje cijeđenje suvišne vode tokom zime i ranog proljeća, a za vrijeme vegetacije navodnjavanje se, najčešće, vrši tekućom vodom koja se sprovodi stazom, nakon čega se upija u leje.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Tople leje za početnike – Uputstva za pravljenje

Napravite svoju bašticu – 5 biljaka koje je lako uzgajati

5 najčešćih početničkih grešaka prilikom kreiranja bašte

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI