Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOvo voće i povrće možete gajiti na balkonu - Nećete imati potrebe...

Ovo voće i povrće možete gajiti na balkonu – Nećete imati potrebe da idete na pijacu!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Neko povrće i voće čak i bolje uspijeva posađeno u kante koje držimo na balkonima. Isprobajte i videćete kako je to praktično i lako.

Ako ste u duši baštovan i volite gajenje povrća, neće vas u tome spriječiti to što živite u stanu. Postoje biljke koje se mogu uzgajati u kantama, a pri tome će rađati čak i bolje od onih posađenih u bašti.

Prednosti gajenja voća i povrća u kantama su mnoge:

Dostupnost; nije vam potreban alat (motike, ašovi, sadiljke); nećete imati korov; nećete imati problema s puževima, minimum korišćenja pesticida itd.

Ovo je spisak voća i povrća koje slobodno možete da posadite u kante i uzgajate na balkonu:

1. Zelena salata

Zelena salata je veoma zahvalna za sadnju u kantama ili u gajbama na balkonu, međutim vodite računa da to bude u rano proleće ili kasnu jesen. Tokom ljeta, salati je previše toplo na balkonu i brzo će prerasti.

2. Blitva

Blitva je slična zelenoj salati i više će preživjeti tokom hladnijeg periodu nego tokom toplog. To može biti i veliki plus za ljubitelje svježeg lisnatog povrća, jer će tokom hladnijih dana imati stalan izvor željeza u svojoj bašti.

3. Šargarepa

Šargarepa je kao stvorena za sadnju u kantama. Potrebno je da u kante sipate što rastresitiju zemlju i da redovno zalivate svoju malu bašticu. Uskoro ćete imati predivne i sočne šargarepice na svom tanjiru.

4. Rotkvice

Rotkvice će vam stići u isto vrijeme kad i zelena salata. Znači u proljetnom periodu prije velikih vrućina. Sve što je potrebno je rastresita zemlja i dosta vode.

5. Paradajz

Najbolje je saditi čeri paradajz u kantama, ali mora to biti velika i duboka kanta kako bi biljka imala dovoljno snage. Vodite računa da paradajz ne sadite na balkonima ako živite u soliterima, jer je potrebno da do njih u periodu cvjetanja dođu pčele koje će ih oprašiti.

6. Krastavac

Ovo povrće je kao stvoreno za sadnju na balkonima, verandama u vertikalnim vrtovima ili u kantama. Imaju kratku sezonu i veoma brzo sazrijevaju. Izuzetno su laki za održavanje.

7. Jagode

Postoji vrsta jagoda koja svaki mjesec donosi plodove i izuzetno je pogodna za sadnju na balkonu. Jednostavno je posadite u viseće saksije i jagode će ubrzo da “puste” svoje plodove preko ivica te saksije.

Zbog toplote na balkonu one će dospeti veoma brzo.

8. Limun

Limun se na našim prostorima najčešće i gaji u velikim kantama. Sve što morate da uradite je da ga tokom zime unesete u kuću, a čim otopli iznesite ga na balkon i uživajte u domaćem, neprskanom limunu….

9. Začinsko bilje

Sve začinske biljke posadite u kante ili u male gajbice i ne brinite. One će rasti veselo i srećno, a vi ćete svako malo da čupkate i spremate fantastična jela. Ruzmarin, majčina dušica, peršun, origano i drugo začinsko bilje su kao stvoreni za ovakvu sadnju.

Izvor: stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

OD URME DO PALME- Kako da odgajite lijepe biljke iz sjemenki urme

ČERI PARADAJZ: Uzgoj u saksiji na balkonu

Svileno drvo – Kako da gajite omiljenu vrtnu biljku svakog baštovana

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI