Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKUPINA - Vrijeme i način sadnje

KUPINA – Vrijeme i način sadnje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kupina se može saditi od oktobra do aprila, ukoliko je zemljište pogodno za rad i ukoliko nisu niske temperature. Ali najčešće se sadi u jesen i rano s proljeća. U koje doba će se saditi zavisi od rejona i od obezbjeđenja izdanaka. 

Jesenje sađenje

Preporučuje se za južnije krajeve, u kojima se zemljište ne zamrzava dublje, a proljeće je najčešće suvo.

Proljetno sađenje

Preporučuje se za hladnije rejone, u kojima se zemljište preko zime dublje zamrzava. U takvim krajevima kupina zasađena u jesen može lako da izmrzne ukoliko se zemljište zamrzne do 10 cm dubine, jer se izdanci još nisu ukorijenili.

Razmak sađenja kupine

Razmak sađenja kupine zavisi od sistema, odnosno načina gajenja. Postoji više sistema gajenja od kojih su u svijetu najviše u primjeni sljedeći:

  • sistem žbunova sa kvadratnim rastojanjem
  • sistem žbunova sa pravougaonim rastojanjem i
  • sistem žive ograde

Sistem žbunova sa kvadratnim rastojanjem

Po sistemu žbunova s kvadratnim rastojanjem kupina se sadi na razmaku 1,5 do 2 m, u zavisnosti od bujnosti sorte. Ovaj način sađenja primjenjuje se na manjim površinama i gdje će se zemljište obrađivati ručno ili zaprežnim oruđima.

Sistem žbunova sa pravougaonim rastojanjem

Po sistemu žbunova s pravougaonim rastojanjem kupina se sadi na razmaku 2,5 do 3 m red od reda i 1,2 do 2 m izdanak od izdanka u redu, što zavisi od bujnosti sorte i načina obrade (zaprežnom stokom i malin traktorima – do 18 KS, ili traktorima jačine 35 i više KS).

Za zaprežnu obradu i obradu traktorima do 14 KS dovoljno je rastojanje 2,5 X 1,5 m. Kod ovog sistema gajenja kupine žbunovi su razmaknuti, pa je moguća i ručna obrada i između njih.

Sistem žive ograde

Po sistemu žive ograde, koji je najbolji i prvenstveno se preporučuje za veće površine, kupina se sadi na rastojanju 2,5-3 m red od reda, u zavisnosti od spomenutih činilaca i 0,80-1,20, izdanak od izdanka u redu.

Kod ovog sistema će se već poslije treće godine gajenja ceo prostor u pravcu redova popuniti u vidu žive ograde, po čemu je sistem i dobio ime.

Izvor: agrosavjet.com/Literatura: Jagodasto voće – Staniša A. Paunović, Petar D. Mišić, Asen S. Stančević

PROČITAJTE:

Upoznajte se sa najboljim ranim sortama KUPINE

Perspektivne sorte kupine

Žuta rđa izdanaka i lista kupine – Koliko je štetna?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI