Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvo5 najčešćih početničkih grešaka prilikom kreiranja bašte

5 najčešćih početničkih grešaka prilikom kreiranja bašte

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uskoro nam stiže proljeće i krećemo s kreiranjem bašte. Od prošlogodišnjeg zatvaranja radi epidemioloških mjera, mnogi su se odlučili po prvi put kreirati svoj vrt i uzgajati svoju hranu. Ali nakon početničkog entuzijazma, susrećemo se s mnogo nepoznanica i stvari koje jednostavno tek treba naučiti.

Evo najčešćih grešaka koje početnici rade u bašti:

1. Prerana ili prekasna sjetva

Na pakovanjima sjemenja u prodavnicama imate naznačeni raspon od nekoliko mjeseci kad se određene vrste mogu sijati, ali morate znati da to nije tako za svako podrušje. Velika je razlika između sjevernih i južnih područja. Južnije je to uvijek  mjesec dana (ako ne i više prije). Tako se često dogodi da početnici pročitaju taj prvi rok za sjetvu i npr. posiju mahune već u martu– koje onda kasnije radi premokrog ili prehladnog tla i kasnijih mrazeva bivaju uništene. Takođe, postoje biljke koje trebate sijati baš u hladnije doba godine – ako ih posijete prekasno kad je već pretoplo, neće dobro uspjeti.

2. Loše kombinacije biljaka

Na internetu postoji mnoštvo tabela za dobre i loše susjede i one su često protivrječne. Tako onda na kraju ipak na gredicama završi bilje koje si možda po nekoj tabeli odgovara, ali u praksi to ispadne jako loše jer se biljke međusobno takmiče za prostor ili se vi ne možete kretati kroz vrt.

Biljke prijatelji: Združivanje usjeva za veće prinose

3. Odabir bilja koje nije za vaše podneblje

Određene vrste koliko god bi ih htjeli imati – možda neće dobro rasti kod nas. Tako moramo istražiti što može u našoj klimi i vrsti tla dobro rasti, inače u suprotnom će se mučiti i biljke na vrtu i mi s njima. Bolje se fokusirati na biljke koje odlično rastu u našoj klimi i koje nam daju odlične rezultate.

4. Preširoke gredice i premalo staza na vrtu

U vrtu moramo biti praktični i napraviti stvari lako dostupnima. Često pravimo grešku da tako što isplaniramo gredicu i bilje na njoj s željom da što više stane na nju, a na kraju nemamo dovoljno staza pa sam gazimo po gredicama – što nije dobro za tlo niti za biljke.

5. Ostalo je slobodnog prostora i u određeno doba godine nema ničeg za ubrati

Tokom cijele godine možemo imati obilje i berbe, ali da bi to postigli, moramo naučiti kako izmjenjivati bilje tokom godine i kada je optimalno da posadimo određene vrste na vrt. Mnogo povrća možemo sijati i više puta godišnje i tako imati više berbi tokom sezone.

Izvor: biovrt.com

PROČITAJTE:

Bašta bez korova uz pomoć kartona

Kako najbolje obraditi zemlju za baštu

Za najbolje rezultate u bašti – Trogodišnji plan rotacije usjeva

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI