Subota, 23 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako treba njegovati CRNI LUK da bi berba bila dobra?

Kako treba njegovati CRNI LUK da bi berba bila dobra?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crni luk na otvorenom zemljištu može se sijati, saditi nakon četiri, pet godina. Ovo naročito iz razloga što parazitne gljivice, koje izazivaju trulež, ostaju dugo aktivne u zemljištu čije je suzbijanje teško uspješno izvesti.

Kultiviranje i okopavanje crnog luka

Kultiviranje se primjenjuje kod proizvodnje gdje je ostavljen odgovarajući međuprostor radi razbijanja pokorice i uništavanja korova, ako to nije učinjeno hemijskim sredstvima.

Prvo kultiviranje treba izvesti plitko, čim se ukažu redovi. Drugo, 14 dana poslije prvog, odnosno poslije poslije kiše da se razbije pokorica. U kasnijim fazama razvoja kada se poveća zatvorenost sklopa biljaka, kultiviranje se prekida.

Okopavanje – prašenje treba izvesti plitko i na dovoljnom rastojanju od biljaka, kako se ne bi oštetio korijenov sistem, a kod starijih biljaka i formiranje lukovice. Prilikom okopavanje biljke ne treba ogrtati.

Crni luk je dosta osjetljiv na herbicide, naročito u početnim fazama rasta. Zato hemijsko tretiranje zemljišta protiv korova treba izvesti prije ili poslije nicanja kada biljke dobiju 4-5 listova.

PROČITAJTE: Proizvodnja CRVENOG LUKA na organski način – Sadnja, njega i zaštita

Navodnjavanje crnog luka

Crni luk zahtjeva dosta vode, posebno ako se proizvodnja organizuje direktnom sjetvom sjemena. Sjeme se sije plitko, a površinski sloj je izložen brzom sušenju pa je nicanje dosta otežano. Nicanje biljaka može se usporiti i od formirane pokorice, koja se naročito javlja poslije obilne kiše.

Navodnjavanjem treba održavati povoljnu vlažnost površinskog sloja kako bi se osiguralo dobro nicanje biljaka, odnosno postigaopovoljan sklop biljaka. Navodnjavati se može vještačkom kišom, brazdama (izdignute leje) ili sistemom “kap po kap”.

Učestalost navodnjavanja zavisi od rasporeda padavina, planiranog prinosa, odnosno nivoa primjenjene tehnologije. Zemljišna vlaga treba da se kreće od 70 do 80% poljskog vodnog kapaciteta.

Pri kraju vegetacije prestaje se s navodnjavanjem, kako lukovice ne bi imale veliki procenat vlage, a naročito ako se predviđa njihova dehidracija.

Suzbijanje proraslina

Ukoliko se pojave biljke sa cvjetonosnim stablima (“bikovi”), treba ih pri osnovi zakinuti, ate biljke će formirati osrednje lukovica koje bi trebalo izdvojiti i prve upotrebiti.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Proizvodnja crnog luka na otvorenom polju – Obratite pažnju na zemljište

Kako da uzgojite LUK KOZJAK ?

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI