Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako da uzgojite LUK KOZJAK ?

Kako da uzgojite LUK KOZJAK ?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Luk kozjak (šalot, ljutika) – Allium ascalonicum L. –  je višegodišnja biljka, ali najčešće se gaji kao jednogodišnji usjev, naročito ako se gaji kao međuusjev bilo u zaštićenom ili na otvorenom prostoru.

Izbor sadnog materijala

Proizvodnja luka kozjaka može se zasnovati sjemenom, odnjegovanim rasadom i lukovicama.

U našim uslovima proizvodnje, male površine zasađuju se sitnijim lukovicama prečnika 1,5-2 cm. Rjeđe se zasniva proizvodnja direktnom sjetvom na trajno mjesto proizvodnje. U tom slučaju zemljište mora biti besprekorno usitnjeno, sjetva plitko obavljena (do 2 cm) i mora se obezbjediti dovoljno vlage za nicanje biljaka.

Najzad, proizvodnja se može zasnivati i preko rasada. Rasad se proizvodi u hladnoj leji kada se planira postrna proizvodnja zelenog luka, početkom juna.

Vrijeme sjetve/sadnje

Proizvodnja kozjaka može se zasnovati rano u proljeće (mart), u toku ljeta (postrno) u toku juna i rano u jesen (septembar-oktobar).

Hranljivi prostor

Bez obzira na to koji će se reprodukcioni materijal koristiti, potrebno je obezbjediti hranljivi prostor za biljke oko 20 x 15 cm. Rastojanje između redova je 20 do 25 cm, a rastojanje u redu 10-15 cm.

Dubina sjetve/sadnje

Lukovice se sade na dubini 4-5 cm, a ako se sije sjeme, dubina sjetve je 1-2 cm. Ako se sadi rasad, on treba da bude zasađen za 1-2 cm dublje nego što je bio u leji.

Količine sadnog materijala

Za direktnu sjetvu potrebno je 2-3 kg sjemena po hektaru, a ako se gaji iz rasada dovoljan je 1 kg po hektaru. Ukoliko se koriste lukovice, onda njihova količina zavisi od njihove krupnoće (600-1.000 kg/ha).

Način sjetve/sadnje

Realizuje se ručno, ali je moguće i mehanizovano uz primjenu dobrih sijačica-sadilica.

Mjere njege

Kultiviranje

Kada se ukažu redovi biljaka, izvodi se prvo kultiviranje. Obrađuje se međuprostorizmeđu redova. Kultiviranje se primjenjuje kada se pojave korovi, zemljišna pokorica i po potrebi poslije navodnjavanja. Kultivira se 4-6 puta.

Okopavanje

Uži prostor oko biljaka, koji nije obuhvaćen kultiviranjem, mora se ručno, motikom, obraditi. Prilikom okopavanja, ako je obavljena direktna sjetva sjemena, po potrebi vrši se i prorjeđivanje. Dalja okopavanja biljaka izvode se po potrebi.

Prihranjivanje

Luk kozjak se prihranjuje u dva navrata: sa po 150 kg/ha NPK đubriva (15 : 15 :15). Prvi puta sa prvim kultiviranjem, a drugi put kada biljke dostignu visinu od oko 25 cm.

Navodnjavanje

Primjenjuje se po potrebi.

Izvor: agrosavjet.com/literatura: Lukovi i njihovo gajenje, prof. dr Petar S. Maksimović

PROČITAJTE:

Lisni miner luka – Simptomi i suzbijanje

Proizvodnja CRVENOG LUKA na organski način – Sadnja, njega i zaštita

Suzbijanje korova u usjevu luka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI