Proizvodnja crnog luka na otvorenom polju – Obratite pažnju na zemljište

Sadnja luka Foto: AgroSavjet/Sadnja luka

Proizvodnja crnog luka na otvorenom polju – Crni luk na otvorenom zemljištu može se sijati, saditi nakon četiri, pet godina. Ovo naročito iz razloga što parazitne gljivice, koje izazivaju trulež, ostaju dugo aktivne u zemljištu čije je suzbijanje teško uspješno izvesti.

Proizvodnja crnog luka

Izbor predusjeva

Kao predusjevi mogu doći u obzir: kupusnjače, paprika, paradajz, vriježaste biljke, krompir, grašak i boranija, a od ratarskih usjeva prije svega pšenica, ječam i dr.

Obrada zemljišta

Odmah po skidanju predusjeva, ako je avgust-septembar, zemljište se prvo jednom plitko poore na dubinu do 20 cm, a u oktobru ili novembru, duboko na 35-40 cm. Ukoliko se predusjev kasno skida (oktobar-novembar) onda se zemljište samo jednom ore na dubinu 35-40 cm.

U proljeće, čim dozvole vremenske prilike, zemljište treba površinski pripremiti. Ako se planira proizvodnja na ravnim površinama, priprema se može obaviti drljanjem ili sjetvospremačem. Prije površinske obrade zemljišta treba istretirati nekim od dobrih sredstava protiv korova (nije obavezna mjera).

Ako se planira zasnivanje proizvodnje na izdignutim lejama, onda se mogu u jesen pripremiti grube leje, a u proljeće se one dodatno površinski pripreme i zaoble. Ta operacija se izvodi specijalnim mašinama koje istovremeno obavljaju više mjera: tretira se zemljište protiv korova, rasturaju se mineralna đubriva, miješa se površinski sloj zemljišta, oblikuju leje i obavlja sjetva.

Zemljište za sjetvu sjemena crnog luka mora biti besprekorno pripremljeno, jer skoro da nema povrća koje je osjetljivije na uslove nicanja nego što je luk.

Đubrenje crnog luka

Zemljište za proizvodnju crnog luka se ne đubri stajnjakom već samo mineralnim đubrivima. Potrebe u hranljivim materijama za ovu biljnu vrstu po hektaru kreću se: 100-120 kg azota, 80-100 kg fosfora i 120-140 kg kaliujma.

Mineralna đubriva treba unijeti na sljedeći način: 2/3 fosfornih i kalijevih đubriva unose se pod osnovnu obradu zemljišta, ostatak fosfornih i kalijevih i 1/2 azotnih pod površinsku pripremu. Druga polovina azotnih đubriva daje se kao prihranjivanje.

Izvor: agrosavjet.com/Literatura: Lukovi i njihovo gajenje, prof. dr Petar S. Maksimović

PROČITAJTE:

Kako da uzgojite LUK KOZJAK ?

Ako ispunite ove uslove imaćete dobar prinos bijelog luka

Proizvodnja CRVENOG LUKA na organski način – Sadnja, njega i zaštita

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Preporuka za vas

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});