Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeROSOPAS ILI RUSA TRAVA – Recept za prirodni lijek protiv bradavica

ROSOPAS ILI RUSA TRAVA – Recept za prirodni lijek protiv bradavica

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rosopas je danas nepravedno zaboravljena ljekovita biljka koja osigurava mnoge dobrobiti. Iako je poznat po snažnom ljekovitom djelovanju, rosopas je danas najpoznatiji po svome djelovanju na virusne bradavice. Tinktura od rosopasa može uveliko pomoći pri uklanjanju samih bradavica, a mi vam donosimo recept za izradu.

Rosopas je neupadljiva biljka malih žutih cvjetova koja raste uz rubove puteva i kuća te na sličnim mjestima. Mnogi je smatraju korovom bez da uopše znaju da je riječ o rosopasu, a neki od drugih naziva za ovu ljekovitu biljku su rusa trava, zmijino mlijeko ili trava od žutice. 

Prepoznajemo ga po malim žutim cvjetovima s četiri latice, a može narasti do 60-70 cm u visinu. Najpoznatiji je po svome žutom soku koji ispušta kada ga zgnječimo između prstiju ili prerežemo stabljiku, a sam sok je moguće koristiti svježeg za uklanjanje virusnih bradavica. Poput neuglednog izgleda, rosopas takođe otpušta oštar i neugodan miris tokom branja, no miris će tokom sušenja ispariti. 

Ljekovito djelovanje rosopas kapi

Rosopas je najpoznatiji po svome djelovanju na bradavice na koži, no njegova se ljekovitost prostire mnogo dalje. Odličan je za liječenje mnogih zdravstvenih problema poput žutice, astme i tuberkuloze, nesanice, anksioznosti, oboljenja jetre te infekcija bubrega i mokraćne bešike.

Kapi rosopasa ipak nije poželjno oralno konzumirati jer mogu uzrokovati neželjene reakcije ili djelovati odviše snažno na organizam. Rosopas kapi, tj. tinkturu koristimo za vanjsku upotrebu kod:

  • Gljivičnih infekcija kože i noktiju, 
  • Virusnih bradavica

Tinktura od rosopasa – recept

Prilikom izrade rosopas kapi poželjno je koristiti suvi biljni materijal koji možemo kupiti u obliku suvog čaja rosopasa. Rosopas možemo i sami ubrati tokom suvog i toplog dana kada je vidljivo lučenje žuto-narančastog soka iz stabljike.

Preporučljivo je nositi rukavice tokom branja čitave biljke jer bi sok mogao uzrokovati manje iritacije na koži. Nakon toga potrebno je sušiti biljni materijal na tamnom, prozračnom i suvom mjestu. 

Kapi rosopasa veoma je lako napraviti te je najduži dio izrade čekanje kako bi se tinktura napravila. U sljedećem receptu koristili smo 70%-tni medicinski alkohol, a moguće je koristiti i domaću rakiju ili votku kao alkoholni dio.

Potrebno je:

  • Sušeni cvjetovi i stabljika rosopasa
  • 500 ml alkohola (45-70%)
  • Čista staklena tegla od 500 ml
  • Tamna staklena bočica za čuvanje

     

Rosopas kapi potrebno je napraviti s dobro osušenim biljnim materijalom. Prvi korak je da staklenu teglu od 500 ml rahlo napunimo rosopasom, ali ne odviše zbijeno i gusto. Zatim je rosopas potrebno preliti alkoholom, dobro zatvoriti teglu i promućkati mješavinu. 

Teglu je potrebno ostaviti 2-3 nedjelje na tamnom mjestu, s povremenim mućkanjem mješavine. Nakon što je dovoljno vremena prošlo, tinkturu ćemo procijediti i premjestiti u staklenu bočicu od tamnog stakla. Preporučujemo bočicu s kapaljkom zbog lakšeg doziranja kapi rosopasa, dok je rok trajanja tinkture do 6 mjeseci.

Korišćenje kapi rosopasa

Kako biste uklonili virusne bradavice ili gljivične infekcije s kože i noktiju, nanosite svakodnevno nekoliko kapi tinkture na zahvaćeno područje. Preporučljivo je nanositi tinkturu isključivo na bradavicu ili područje kože/noktiju s gljivicama kako bi se izbjeglo oštećenje zdrave kože. 

Kod virusnih bradavica, poželjno je tinkturu nanijeti na komadić pamučne vate (izrezan u veličini bradavice), a zatim ga pričvrstiti flasterom ili selotejpom na bradavicu. Ostavite vatu tokom noći i ponavljajte minimalno 7 dana prije nego pokušate ukloniti bradavicu. Ukoliko je potrebno, proces ponavljajte dok bradavica ne potamni i ne počne odumirati.

Izvor: krenizdravo.hr

PROČITAJTE:

Ovu biljku naberite što prije – Rusa je pravi Božji dar!

2 najmoćnije namirnice na Zemlji: Čiste tijelo od virusa i otrova

Pekmez od krušaka kao prirodni lijek za sve bolesti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI