Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

Đubrenje bijelog luka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Đubrenje bijelog luka – Bijeli luk ima povećane zahtjeve prema plodnosti zemljišta, a to znači i potrebe za obilnijim đubrenjem. Do skora se smatralo da bijjeli luk (kao i ostale lukove) ne treba đubriti organskim đubrivima, koja utiču na formiranje krupnih ali sočnih lukovica, sa povećanim sadržajem vode pa nisu pogodne za duže čuvanje, jer brzo prorastaju i češće se kvare.

Međutim novija istraživanja su pokazala da primjena zgorelog stajnjaka povoljno utiče na povećanje prinosa i kvaliteta bijelog luka. Zato se i u našim proizvodnim područjima preporučuje đubrenje zgorelim stajnjakom koji treba unijeti u jesen, pred osnovnu obradu u količini od 20-25t/ha.

Bijeli luk sa prinosom od 10t usvaja 80kg azota, 20kg fosfora i 40kg kalijuma. Najčešće se đubri sa 80-100kg azota,60-80kg fosfora, 40-80kg kalijuma. Ukoliko se ne koristi stajnjak količinu mineralnih đubriva treba povećati za 30-40%.

Pod osnovnu obradu unosi se polovina NPK đubriva a na proljeće u vidu prihranjivanja (kod ozimih) odnosno startno (kod jarih) sa trećinom đubriva i u fazi najintenzivnijeg rasta kod jesenjeg u aprilu, a kod proljećnog u maju. Samo kod izrazito slabog porasta listova ( u aprilu) đubri se sa oko 50kg azota.

Autor: dpl.ing .Božović Nebojša

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Proljetni bijeli luk – Kada i kako se sadi

Bijelim i crnim lukom protiv PEPELNICE na povrću

Uzgojite savršen PRAZILUK na potpuno prirodan način

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI